.

.

TOTS 21

Vita aèria del litoral tarragoní. Foto: Cedida

El Gepec-EdC reclama un “canvi dràstic” en el desenvolupament urbanístic del litoral per tal de “combatre la construcció sense límits”. L’entitat ecologista ha presentat propostes al Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar, un instrument de revisió d’aquells plans urbanístics litorals considerats poc sostenibles.

El grup ecologista ha fet cinc propostes en el marc del procés participatiu que es va engegar. Entre aquestes hi ha una aposta pel decreixement urbanístic o per revisar totes les parcel·les lliures, incloent-hi “aquelles parcel·les no urbanitzades en sòls urbans consolidats que compleixin els requisits del PDU”.

Respecte la proposta de decreixement, el Gepec-EdC l’entitat demana que es faci una avaluació de zones ja urbanitzades o amb la presència de diferents tipus d’infraestructures que es trobin en àrees d’alt risc d’inundació, zones amb risc de ser inundades per l’acció del mar, zones protegides per la llei de costes i àrees que afectin directament els valors de protecció del PEIN.

Els ecologistes també sol·liciten una revisió i desconstrucció de les zones d’aparcament en domini públic marítim-terrestre i dels passeigs marítims allunyats de nucli urbà i que presentin afectacions per temporals, afectacions al domini públic marítim-terrestre o tinguin un elevat potencial ecològic en cas de restauració dels hàbitats originals.

A banda, reclamen protegir terrenys de plans urbanístics que no han estat inclosos al PDU, per diferents motius, però en els quals s’hi ha detectat la presència d’espècies protegides i, fins i tot, la seva possible reproducció. Això inclou les petites parcel·les urbanitzables aïllades que queden en molts indrets de la costa, normalment en zones de penya-segats i que presenten una riquesa florística molt important.