.

Membres del GEPEC, al costat d’una via de tren per on circulen trens amb mercaderies perilloses, de la refineria de Repsol, passant pel terme del Morell. Foto: Núria Torres

El GEPEC-EdC ha denunciat a la Fiscalia el transport d’òxid de propilè en trens de mercaderies que circulen per una via en mal estat a Tarragona. L’entitat ecologista adverteix que es tracta d’un producte químic perillós transportat de forma perillosa, i que aquesta combinació posa en risc la seguretat de la població. Alerten que la via és molt antiga i deteriorada. Es tracta d’un tram d’uns quinze quilòmetres, entre la refineria de Repsol i el carregador de Constantí, passant pels nuclis urbans del Morell i la Pobla de Mafumet. Veïns i ecologistes hi lluiten des del 2017. Davant la “inacció” de les administracions han decidit recórrer a la justícia i exigeixen que, mentre no es resolgui, no passi cap més tren per la via.

Travesses trencades i cargols fora de lloc en una línia ferroviària que utilitza el grup petrolier Repsol per transportar òxid de propilè i que GEPEC denuncia pel seu mal estat. Foto: Núria Torres

Travesses trencades, deixalles, esllavissades de terra i pedres, passos sense senyalització o la inexistència de tanques en un parc infantil del Morell situat al costat de les vies. Són alguns dels exemples que posen els ecologistes per plasmar l’estat deteriorat que presenta aquesta línia ferroviària que usa el grup petrolier Repsol per al transport de mercaderies. L’any 2017 alguns veïns de la Pobla de Mafumet es van posar en contacte amb el Gepec per informar-los de la situació. Després d’anys fent el seguiment de l’estat de les vies i demanant que es prenguin precaucions, aquesta setmana l’entitat ha presentat una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona.

L’entitat retreu la “inactivitat” i “evasió de responsabilitats” per part de les administracions, tant els governs català i espanyol com Adif, per vetllar-ho i per intentar trobar una alternativa a aquest transport menys perillosa. “Hem arribat a trobar persianes grans i esllavissades a tocar de la línia ferroviària, el mal estat de la via es podria tolerar si no hi passés cap producte perillós, com ho és l’òxid de propilè, un líquid incolor molt volàtil, inflamable i cancerígen que discorre per aquests pobles”, afirma Jaume Formosa, membre de Gepec. “El més ideal seria el transport a a través de canonades enterrades, tal com fa Repsol amb la majoria dels seus productes”, afegeix Formosa.

“No es tracta d’aclarir-ho fent quatre nyaps, sinó que plantegem aquest transport perquè no sigui un risc per a la població'”, etziba Josep M. Torres, portaveu de CelNet. A partir d’aquí, els ecologistes exigeixen la paralització immediata de la circulació de trens mentre no es condicioni de manera segura la via i el seu entorn. A més de denunciar-ho a la Fiscalia, des del GEPEC i CelNet demanen que “s’investiguin els fets i s’assumeixin responsabilitats pel perill que hi ha hagut tots aquests anys”. També insten als veïns de la zona perquè, a través dels seus ajuntaments, reclamin a Repsol, el Departament de Territori i l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària.

Núria Torres