.

.

TOTS 21

Un moment de la conferència del fotoperiodista Jordi Borràs, a l’Aula Magna del campus Catalunya, que va intervenir per videoconferència per estar confinat. Foto: URV

Els actes commemoratius dels 50 anys de l’inici dels estudis de Lletres a Tarragona van començar ahir amb la conferència d’un fotoperiodista compromès, Jordi Borràs, conegut sobretot per documentar l’activitat de l’extrema dreta europea, però també els moviments socials d’un món canviant, com ara l’independentista, i els reductes d’un món que va desapareixent, amb la seva determinació per deixar constància dels darrers practicants d’oficis. Borràs entén la professió des del compromís social i des del compromís amb la història: “Aixequem acta notarial de la realitat” perquè si no es deixa constància gràfica d’un fet, es dissipa.

Borràs és il·lustrador format a l’Escola Massana i autodidacta en fotografia i periodisme, perquè “quan em van fer triar, era massa jove, i quan ho vaig saber, vaig pensar que estava equivocat”. Per això va recomanar especialment als estudiants: “No us heu de tancar mai a les vostres disciplines; deixeu-vos seduir per tot allò que us interessa”. El fotoperiodisme ha acabat sent un objectiu vital. El viu “com una eina de transformació social perquè pot ajudar a tenir un món millor”; admet que “és ingenu pensar que una foto pot canviar el món pero sí pot ajudar a que la societat tingui una manera diferent de veure el món i despertar l’esperit crític”.

Una sola imatge ja no impacta de la manera que ho feia abans de la implantació d’Internet, i encara menys de l’extensió de les xarxes socials. No obstant això, la democratització de la fotografia ha fet que pràcticament tothom sàpiga valorar les imatges, perquè en vivim envoltats, va reflexionar Borràs. I va advertir que aquest fet no ha estat l’estocada per al fotoperiodisme, sinó que han estat els empresaris de la comunicació els que “no han valorat prou la nostra tasca” i “quan volen estalviar pagar una foto fan un flac favor als lectors perquè l’acta notarial de la realitat es dissipa”.

El fotoperiodista va donar així el tret de sortida als actes commemoratius dels 50 anys dels estudis de Lletres a Tarragona, seguit de l’actuació del cantautor Espaldamaceta i d’un vermut electrònic amb DJ Calderay.

Recuperació de la memòria i els records dels 50 anys de lletres

Yolanda Cesteros, degana de la Facultat de Química; María José Figueras, rectora de la URV, i Iolanda Tortajada, degana de la Facultat de Lletres, durant la presentació dels actes que commemoren els 50 anys dels estudis a Tarragona. Foto: URV

En la presentació dels actes, Iolanda Tortajada, degana de la Facultat de Lletres, va anunciar que del 25 al 28 d’abril se celebrarà la Festa Major de la Facultat de Lletres, una iniciativa dels estudiants, que portarà al campus Catalunya un gran concert, activitats lúdiques, recitals i exposicions. Si bé serà l’acte central, no serà l’únic. Amb l’objectiu de recollir els records i la memòria de l’activitat de la Facultat des dels seus inicis a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, s’ha instal·lat un arbre dels records al vestíbul de la facultat perquè tothom qui ho vulgui escrigui i pengi els records del seu pas per la facultat i els comparteixi a les xarxes socials amb l’etiqueta #arbredelsrecordsurv.

També s’emetrà un podcast amb “diàlegs transversals i interdisciplinaris amb membres de la Universitat i altres sectors socials”, va apuntar Tortajada; es programaran converses històriques per àrees temàtiques entre febrer i març, “que permetran recollir els testimonis i sabers” de diferents persones vinculades als estudis, i es farà un concurs d’edició de punts de llibres.

Juntament amb la Facultat de Química, que també celebra els 50 anys dels estudis de Ciències i Química a Tarragona, impulsaran un concurs de microrelats de divulgació científica i una exposició de dones científiques, junt amb la Unitat d’Igualtat, que per al 2002 prepara un calendari de dones historiadores.

Redacció