.

.

TOTS 21

L’objectiu és resoldre les patologies urgents de l’edifici com l’ensorrament parcial del voladís del carrer Sindicat o les goteres d’una part de la teulada. Foto: Ajuntament

L’aprovació d’un expedient de modificació de crèdits del Patronat del Museu d’Història de Cambrils que permetrà finançar la primera fase d’obres del Celler és un dels punts de l’ordre del dia del plenari ordinari que se celebrarà demà divendres 29 d’octubre.

Aquesta modificació de 35.000 euros –finançada amb romanent de tresoreria– servirà per crear una partida d’inversió que es destinarà a intervencions en els edificis històrics que gestiona el museu i que precisen d’actuació immediata. La major part d’aquests recursos es preveuen destinar al Celler de Cambrils adquirit per l’Ajuntament de Cambrils i adscrit enguany al Museu d’Història de Cambrils.

L’objectiu és poder intervenir el més aviat possible en resoldre les patologies urgents que presenta l’edifici, com són l’ensorrament parcial del voladís del carrer Sindicat, la degradació de les finestres de la plaça Bernardí Martorell o les goteres d’una part de la teulada de llevant.

Des dels Serveis Tècnics municipals, s’ha aconsellat que aquests problemes siguin resolts en primera instància i de manera ràpida amb un projecte ja aprovat amb un import de 22.000 euros que el Museu espera invertir gràcies a part de l’expedient que s’aprovarà divendres. A la vegada i per actuar amb prudència, s’ha optat per no utilitzar l’edifici per activitats públiques fins que siguin resoltes les patologies urgents detectades, situació que podria quedar resolta a principis de 2022.

La finalització d’aquesta primera fase d’obres permetria reobrir l’edifici, obra de Bernardí Martorell, després que l’anterior propietat decidís tancar portes definitivament al 2018. L’any vinent serà un bon moment per obrir l’espai a la ciutadania, ja que s’acomplirà un segle de la finalització de les obres del celler per part de l’aleshores Sindicat Agrícola de Producció de Cambrils, origen de l’actual Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Mentrestant, des del Museu d’Història de Cambrils ja es treballa a mig termini en la redacció d’un nou projecte museològic de continent i de contingut del Celler de Cambrils, conscients que aquesta reobertura de 2022 pot ser passatgera a l’espera de poder portar a terme una segona fase molt més rellevant i ambiciosa que deixaria l’edifici com una de les targetes de presentació de Cambrils.

Aquest projecte serà clau per aconseguir finançament extern d’administracions supramunicipals amb qui ja hi ha hagut primers contactes. Cal recordar que el projecte museològic del Celler de Cambrils haurà d’anar alineat al Pla Estratègic del Museu d’Història de Cambrils que des del mes de maig es troba en fase de redacció i que compta amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya per elaborar-lo durant aquest any 2021.

Redacció