.

Jaume Pahissa i Albert Serra, durant l’edició 2016 del FIC-CAT. Foto: FIC-CAT

A banda de retre homenatge al muntador Ernest Blasi, el FIC-CAT 2021 també reconeixerà la importantíssima tasca del publicista Jaume Pahissa, pel seu compromís personal amb la llengua i amb el FIC-CAT, des de la primera edició del festival. L’acte tindrà lloc divendres 11 de juny a les vuit del vespre, abans de la projecció de la pel·lícula Coses a fer abans de morir, de Cristina Fernández Pintado i Miguel Llorens. Nascut al barceloní barri de Sants l’any 1947,

Pahissa és descendent d’una saga d’artistes (Jaume Pahissa i Laporta, dibuixant; i Jaume Pahissa i Jo, compositor). Als inicis dels anys 60 es va introduir al món de l’audiovisual mitjançant la fotografia d’estudi i d’arts gràfiques. Va ser el primer fotògraf de fotomecànica d’Antonio Asensio Pizarro, després president del Grup Zeta, amb qui va mantenir una llarga amistat.

Va treballar durant 7 anys a La Vanguardia-Tisa on va desenvolupar tècniques pioneres de reproducció fotomecànica. L’any 1977 va fundar la seva pròpia empresa de fotografia i màrqueting i es va iniciar al món de la publicitat a les pantalles dels cinemes. Posteriorment va crear la revista On anirem avui (Platja d’Aro), publicació gràfica amb informacions setmanals sobre la Costa Brava del moment.

Consolidada ja l’empresa i en creixement constant en l’activitat publicitària als cinemes va iniciar, alhora, diversos projectes culturals com la publicació de dos llibres de fotografies pròpies, ‘Platja d’Aro vist per Jaume Pahissa’ (1986) i ‘Pintors de l’Empordà, avui ‘(1993). També va publicar una trentena de reportatges setmanals d’artistes a la nova edició de Girona de La Vanguardia, L’art a Girona. I també va crear el projecte fempais.tv, amb més de 100 videoreportatges culturals realitzats per tot Catalunya, actualment allotjats al canal de Youtube de Pahissa.

L’any 2012 va produir juntament amb Jaume Grané i Jaume Aymar, Colom i Calonge, una hipòtesi, un documental sobre la possible catalanitat i relació de Cristòfor Colom amb el Baix Empordà, i que va rebre el premi al millor documental del Festival de Cinema de Girona en l’edició 2013.

Al llarg dels anys, mitjançant les capçaleres pròpies de la seva empresa al cinema, Pahissa ha continuat donant suport a múltiples activitats culturals de Catalunya i als seus artistes i és actualment un referent del món audiovisual amb una llarga trajectòria de centenars d’espots i campanyes publicitàries en pantalla a cinemes de tot Catalunya. Continua en actiu juntament amb els seus fills Berta i Octavi.

Des de la primera edició, i amb el suport d’Ocine, ha col·laborat amb el FIC-CAT amb els passis al cinema de l’espot i, puntualment, al 2017, amb una performance de dansa contemporània i música en directe a l’estrena de la pel·lícula ‘Casals, la força d’un silenci’, de Manuel Huerga, fent equip amb Manu Palancar, Jordi de Vera, Cèlia Juan, Paula, Bel i Raúl.

Per aquesta extensa trajectòria vital i polivalent en el món de la cultura, el Comitè organitzador del FIC-CAT ha decidit retre homenatge a Jaume Pahissa per la seva tasca com a publicista i com a impulsor de la pintura, de l’art i del cinema del país

Redacció