.

D’esquerra a dreta: el director artístic del Festival, Kike Colmenar; l’alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà i David Cano, coordinador del videoclip fet per les diferents escoles de flamenc. Foto: Ajuntament

El festival Tarragona Sona Flamenc s’ha adaptat a la pandèmia i en la seva tercera edició serà en format híbrid. Els organitzadors han reduït el nombre d’activitats presencials de petit format i han apostat per tres espectacles de més magnitud. Entre aquests destaca el de la cantaora Mayte Martín, que presentarà ‘Memento’ per tancar el certamen, el 14 de març, al Teatre Tarragona. El festival s’obrirà el proper dilluns 1 de març amb un videoclip protagonitzat per totes les persones que es dediquen a ensenyar ball flamenc a Tarragona. També hi haurà conferències, un cicle documental o una classe magistral en línia.  Un altre dels imperdibles del Festival, que també forma part de la nova programació de teatres, és la proposta de Pep Tosar ‘Federico García’, que combina teatre i dansa i que el 6 de març ens farà reviure la dimensió humana d’aquest poeta andalús.

L’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha presentat avui el festival al costat del director artístic, Kike Colmenar. Ricomà ha destacat “que es un goig poder presentar una proposta més de l’àrea de cultura, com és el Festival Sona Flamenc, que enguany tampoc perdrà la seva essència, tot i els canvis de format amb motiu de la pandèmia”.

De les grans figures consolidades fins a joves promeses que encaren un bon futur, com es la catalana d’arrels andaluses, Queralt Lahoz, que es podrà veure, i sentir, el divendres 12 de març a les 20.30h també al Tarragona. Queralt Lahoz és una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramenet, que va ser artista revelació al Festival de Música Viva de Vic de l’any passat.

Lahoz va aprendre a parlar cantant-li a la seva àvia María, que li demanava que interpretés coples, flamenc i boleros a casa, on sempre hi havia la ràdio sonant. El seu estil és una barreja de flamenc i hip- hop, traçant un pont entre passat, present i futur i canalitzant influències com les de Mala Rodríguez, Gata Cattana, Erykah Badu o Jorja Smith. Les seves cançons són un crit a l’empoderament i a plantar cara al que està establert.

Una vegada més el Sona Flamenc compta amb la complicitat i la implicació del teixit cultural tarragoní tan implicat en aquest estil musical i per aquest motiu, el festival engegarà amb un videoclip protagonitzat per tots els professors i professores de flamenc de Tarragona expressant-se de la millor manera que saben: ballant. i que es podrà veure per totes les xarxes socials.

La programació compta amb la presentació d’un cicle de tres documentals que sota el nom de ‘Tarragona sona flamenc’, es podran veure per primera vegada en línia

La programació en línia, continuarà amb la presentació d’un cicle de tres documentals que sota el nom de ‘Tarragona sona flamenc’, es podran veure per primera vegada en línia on bailaores, cantants i guitarres, en seran els protagonistes. Aquest mini-cicle es gràcies a un acord amb In-edit.tv i sota el títol de Matilde Coral, acariciando el aireLa espanyola, la de Torres i Miguel Poveda, es podrà aprofundir en aquesta temàtica.

Pel que fa a l’audiovisual la programació també inclou el documental i alhora exposició de l’obra de ‘Jacques Leonard: Rumba i flamenc’, un fotògraf francès que va deixar un retrat únic de la vida gitana barcelonina i dels tablaos flamencs dels anys cinquanta i seixanta a Barcelona, per la posteritat. L’exposició es una proposta coproduïda per l’Ajuntament de Tarragona i Photographic Social Vision.

Així mateix, també es comptarà amb una conferència a càrrec de Juan José Arroyo, El Junco, per una banda i una masterclass en directe des de Sevilla, a càrrec de Susana Casas, per un altra banda; que giraran al voltant del ball flamenc actual. El festival ofereix una altra conferència, una bona oportunitat per conèixer el ‘ser’ flamenc amb el musicòleg Faustino Núñez.

Tots els continguts en línia estaran disponibles a la web municipal fins al 31 de març.

L’edició del cartell d’enguany ha sorgit de la idea de la fotògrafa Alba Rodriguez, en col·laboració amb el dissenyador Carles Rodrigo; i descontextualitza l’escena flamenca on el peix ‘Lluitador de Siam’, on encarna la figura de la bailaora o el bailaor, enfatitzant-ne la seva majestuositat, presència i caràcter.

Programa: cultura.tarragona.cat/tarragona-sona-flamenc

Inscripcions i venda d’entrades: Tarragona.cat/tarracoticket

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */