.

El violoncel·lista alemany Julius Berger durant el concert de clausura

El violoncel·lista alemany Julius Berger durant el concert de clausura

Des del 12 de juliol gairebé 4.000 persones han assistit als catorze concerts programats en el marc del 34è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) del Vendrell (Baix Penedès). Amb aquesta xifra es millora lleugerament l’ocupació registrada la passada edició, quedant molt a prop del 70%. A més, el director del festival i gerent de l’Auditori Pau Casals, Juli Grandia, ha observat que enguany el perfil dels espectadors ha canviat, i el públic cada cop és més jove. Pel que fa a les actuacions que han tingut més èxit ha destacat el concert inaugural d’Amit Peled, el recital de piano de Kathia Buniatishvili o l’actuació de la Cobra Maricel, emmarcada en els actes del Tricentenari.

“Musicalment immillorable”. Així ha qualificat el 34è FIMPC del Vendrell el seu director, Juli Grandia, en el moment de fer balanç d’aquesta edició. Grandia també ha remarcat que estan recuperant espectadors, i que han millorat l’ocupació respecte l’any passat tot i que aquest 2014 s’havia programat un concert menys. Pel que fa al perfil del públic, ha celebrat que cada cop sigui més jove i de procedències més diverses.

Referent als concerts que han aplegat més assistents ha destacat el concert inaugural d’Amit Peled (que inicialment havia d’actuar amb el violoncel del mestre Pau Casals, tot i que finalment no va poder ser), un dels de l’orquestra Camerata XXI, el recital de piano de Kathia Buniatishvili i el concert del Tricentenari de la cobra Maricel.

Grandia també ha posat damunt la taula el fet que, actualment, poden continuar organitzant el festival gràcies al suport econòmic dels patrocinadors i a la recaptació de taquilla. De cara a l’any vinent, doncs, es marca com a objectiu continuar treballant amb els patrocinadors per aconseguir “mantenir el nivell musical” que els ha caracteritzat fins ara. A més, també ha insistit que la consolidació de les orquestres Camerata XXI i Da Camera ha jugat al seu favor.

Pel que fa a la programació del 35è festival, el director ha apuntat que seguiran apostant per aquestes dues formacions i violoncel·listes de renom. Finalment, s’ha mostrat esperançat que l’any que ve Amit Peled, després de dos intents, pugui actuar amb el violoncel de Pau Casals.

Concert de clausura

Aquesta nit, el violoncel·lista Julius Berger ha tancat el festival amb la interpretació de la Suite núm. 3 per a violoncel de Johann Sebastian Bach. Cal recordar que el concert inaugural també va anar a càrrec d’un altre violoncel·lista, Amit Peled, que va tocar una altra suite del mateix compositor. D’aquesta manera, el FIMPC continua homenatjant la figura de Pau Casals, amb el violoncel i les obres compostes per a aquest instrument.

Pel que fa al músic alemany, que ha clausurat el certamen amb la peça popular ‘El cant dels ocells’, ha estat aclamat per la crítica per la seva perfecció tècnica i ha actuat com a solista en diverses orquestres internacionals, com les Filharmòniques de Tòquio i Varsòvia o l’Orquestra Kibbutz d’Israel. Berger és actualment el director artístic del Festival d’Asiago (Itàlia) i de l’Eckelshausener Musiktage. Com és habitual, ha tancat l’actuació d’aquesta nit interpretant ‘El cant dels ocells’, una peça popularitzada fora de Catalunya per Pau Casals en els seus concerts des de l’exili.