.

Després d’un any d’aturada obligada per la covid-19, el festival de divulgació científica Pint of Science celebra la sisena edició en un format adaptat a les condicions que marca la pandèmia: lluny de la massificació dels bars però amb accés universal a través de sessions en streaming. Durant els dies 17, 18 i 19 de maig s’oferiran 18 xerrades científiques -sis per dia- de temàtica variada en les que el públic general tindrà l’oportunitat d’interactuar amb les investigadores i investigadors a través de la pantalla. Una de les xerrades escollides ha estat la de Laura Navarro, llevadora de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Un any més, l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona (@DivulgaTGN) participa en l’organització de l’esdeveniment.

Durant els tres dies de durada del festival les sessions començaran a les 18.15h a través de zoom. Tot i perdre el contacte presencial de les investigadores i investigadors amb el públic, s’ha volgut mantenir l’esperit participatiu, i per això es podran formular preguntes a través del xat. Les places són limitades -la plataforma Zoom no admet més de 1.000 connexions a la vegada-, tot i que també es podrà seguir a través del canal Youtube del festival.

Les persones interessades s’han de registrar a https://pintofscience.es. A l’Estat espanyol s’han seleccionat per votació nacional una vintena d’investigadores i investigadors que tractaran diferents temàtiques: Dels àtoms a les galàxies; Planeta terra; ment meravellosa; el nostre cos; Tech me out i la nostra societat.

Pint of Science és un esdeveniment divulgatiu científic amb un marcat caràcter internacional. Se celebrarà de forma simultània a 30 països d’arreu del món amb l’objectiu de treure el coneixement de les universitats, laboratoris i centres de recerca i traslladar-lo a la ciutadania, per proposar una experiència divulgativa distesa i participativa amb la societat. Aquesta iniciativa ha crescut sostingudament a l’Estat espanyol des de fa sis anys. En la darrera edició presencial de 2019 van assistir 23.250 persones en els tres dies del festival, una xifra que el situava com el segon país amb més seus de Pint of Science en el món, només superada per Brasil.

L’interès de la societat pels temes de divulgació científica ha experimentat un ampli creixement en els darrers anys, el que ha fet augmentar la participació de la comunitat científica (hi ha més de 400 persones voluntàries en l’organització) i, sobretot, de la ciutadania en aquest tipus d’esdeveniments.

Portar la ciència al carrer

L’any 2012, Michael Motskin i Praveen Paul, dos investigadors de l’Imperial College de Londres, van impulsar un esdeveniment anomenat “Meet the researchers” (coneix els investigadors), que va reunir persones afectades amb Parkinson, Alzheimer, malaltia de la neurona motora i esclerosi múltiple als seus laboratoris, per mostrar-los el tipus de recerca que estaven fent. Aquesta iniciativa va resultar inspiradora per a visitants i investigadors i va donar peu a pensar que si la gent tenia interès per entrar als laboratoris potser caldria portar els científics al lloc on es troben les persones. Així va néixer Pint of Sicence.

El maig del 2013 es va celebrar el primer festival, que va comptar amb alguns dels noms més importants en els seus camps de recerca per explicar la seva tasca innovadora als amants de la ciència i la cervesa. La idea es va replicar més tard en altres països fins que l’any 2015 es va celebrar la primera edició de Pint of Science a l’Estat Espanyol i l’any 2018 es va fer a Tarragona, de la mà de l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona (Divulga TGN) i un any més tard també es va fer també a Reus.

Aquesta associació sense ànim de lucre té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania a través de l’organització d’activitats de divulgació. L’entitat l’integren persones involucrades en centres de recerca i institucions del territori que impulsen aquest tipus d’iniciatives per fomentar l’interès per la ciència.

Més informació: https://pintofscience.es/

Redacció