TOTS 21

Imatge de la residència Nostrallar. Foto: Cedida

Prop de mil persones han signat ja en la plataforma Change.org per saber ‘què esta passant a la residència de la gent gran ‘Nostrallar’ dels Pallaresos, acusada de no actuar correctament davant la crisi de coronavirus i haver refusat la presència dels militars de l’Exèrcit espanyol per desinfectar-la. Així ho acusava l’Ajuntament, mentre el director del centre, Moisès Sumoy, negava avui aquest extrem a Tarragona21.

Segons ha confirmat aquest digital de dues fonts oficials, la fundació que gestiona la residència va cursar divendres passat per escrit a la Subdelegació del Govern central una petició de demanda de la vinguda els militars i posteriorment, l’endemà, va arribar un escrit de renúncia. S’ho van repensar? Hi havia tensions internes a la junta directiva sobre quina decisió havien de prendre? El director de la residència, Moisès Sumoy, ha negat categòricament que refusessin la presència dels militars. ‘No ens amaguem de res’, ha dit, però ha reconegut que ‘les coses s’haguessin pogut fer millor. Reconec que potser no hem atès amb la rapidesa necessària’ els residents, ha afirmat. ‘Reconec els errors, però no ens inventem res’.

Sumoy ha afirmat que ahir es va presentar l’Exèrcit sense l’equipació necessària per entrar a la residència i van netejar els exteriors i un jardí i van accedir per un passadís. Quan ens van oferir la UME no vam tenir cap problema a acceptar-los’, reitera. ‘Hi ha gent que té poca feina i es dedica a fer el mal’, en referència a algun grup polític.

La residència ha enviat un comunicat de premsa aquesta tarda, on sosté que ‘en cap moment la residència ha impedit el pas de la Unitat Militar d’Emergències (UME). Nostrallar mai posaria en perill la salut dels seus residents per cap motiu ni menys «ideològic». Menys encara la seva vida. Per a nosaltres els residents són com la nostra família i són la nostra absoluta prioritat’.

La demostració ‘que no hem impedit el pas és que ahir, dilluns 6 d’abril de 2020, efectius de la UME van estar dins de la residència i van desinfectar
diverses zones com els jardins interns i espais comuns. Aquest fet és fàcilment comprovable amb les imatges publicades en diversos mitjans de comunicació. La mateixa residència va desinfectar les instal·lacions amb l’empresa SEDESA SL fa uns dies i ahir a la nit es va realitzar una altra desinfecció’.

Pel que fa als problemes de personal, aquests ‘s’estan solucionant‘. S’han contractat professionals ‘per suplir les baixes dels treballadors que van haver d’agafar la baixa i, de mica en mica, s’aniran reincorporant els treballadors que finalitzen els seus períodes de confinament obligatori’, sosté la nota.

Altrament, assegura que ‘entenem la preocupació de les famílies dels residents. I demanem disculpes per si ha fallat la comunicació. Són circumstàncies difícils per a tothom. En tot cas, mai s’ha amagat res. S’ha incrementat el nombre de professionals dedicats a la comunicació amb les famílies, i així facilitar l’accés a la informació’.

Agraïments a les autoritats locals

La residència demana ‘a les formacions polítiques locals’, que ‘no difonguin notícies sense confirmar i davant de qualsevol informació, la contrastin prèviament a la seva difusió’.

L’entitat acaba agraint ‘el suport de les autoritats locals dels Pallaresos davant la situació que s’ha produït’, fet que demostraria un canvi en el posicionament crític que la residència tenia dies enrere envers el consistori.

El guirigall en una residència on hi ha 12 persones mortes per coronavirus ha provocat que el PP hagi demanat explicacions al director de la residència, que està confinat a casa seva, i segons sigui la resposta portarà el cas a Fiscalia. No és qualsevol cosa la sortida a la llum pública dels populars, ja que tractant-se de l’Exèrcit espanyol i de la reacció que ha tingut el Govern central al respecte de la seva ajuda en residències catalanes, la nota pot intepretar-se com que la residència no ha volgut l’entrada de l’Exèrcit perquè és espanyol. S’obra també la porta a dubtar de les condicions de la residència. Així s’expressen diversos testimonis a Tarragonadigital.

Altrament, Junts per Catalunya-Pallaresos ha emès aquest dimarts un comunicat a la seva pàgina de Facebook donant suport i acatant les accions de l’equip de govern tot i maldar per no estar informats del cas. Mentre, les xarxes socials bullen a la localitat demanant explicacions del succeït.

J. Garcia