.

.

TOTS 21

S'han programat diferents activitats al Moll de Costa. Foto: Port Tarragona

S’han programat diferents activitats al Moll de Costa. Foto: Port Tarragona

Un any més arriba al Moll de Costa la celebració del Dia Marítim Mundial, aquest any sota el lema ’50 anys de MARPOL: el nostre compromís continua’. La programació s’estrena amb un cartell ple d’activitats culturals dirigides a tots els públics que el Port de Tarragona ha programat amb la voluntat de fer conèixer la importància per a la prevenció de la contaminació del medi marí. D’aquí que aquest any es vulgui potenciar l’aplicació del conveni MARPOL, un conveni que facilita mantenir un entorn net i sostenible. La celebració té diverses activitats programades, des d’exposicions, xerrades, escape room, sortides familiars, etc.

Programació

Totes les activitats dissenyades per la marca cultural Moll de Costa del Port Tarragona són de caràcter gratuït. Per a més informació i detall de les activitats es pot visitar l’espai web de l’agenda cultural del Port Tarragona https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/agenda-activitats.

26 de setembre 18h al Museu del Port

Quines conseqüències climatològiques i sobre la salut humana podem esperar de l’augment de la temperatura de la mar? Els investigadors Jaume Folch, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, i Javier Sigró, del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV, en parlaran en aquesta xerrada divulgativa.

27 de setembre 20h al Museu del Port

Xerrada i maridatge sota el títol ‘El peix, protagonista a taula’.

Cal realitzar reserva prèvia a museudelport@gmail.com o al telèfon 977 259462 en horari de 9 a 14 hores fins divendres.

28 de setembre 18h, 19:30h i 21 h a l’Arxiu del Port

arxiu@porttarragona.cat.

1 d’octubre de 10 h

Sortida familiar ‘els tresors de la sorra’. Cal fer reserva prèvia a museudelport@gmail.com.

1 d’octubre de 10 h a 14 h al Teatret del Serrallo

Tallers de mar, música i tastet. Cal fer reserva prèvia a elteatret@porttarragona.cat.

Fins al 5 de novembre al Tinglado 1

Exposició ‘Petits’.

29,30 setembre i 1 d’octubre al Refugi 1

Primera exposició de Tango a Catalunya.

Del 13 d’octubre al 26 de novembre al Tinglado 2

Exposició ‘Talent Latent’ organitzat pel festival fotogràfic SCAN.

50 aniversari de MARPOL (1973-2023)

Enguany, el Dia Marítim Mundial commemora una fita històrica: els 50 anys del Conveni MARPOL. Aquest conveni va ser adoptat el 2 de novembre de 1973 a la seu de l’OMI (Organització Marítima Internacional). El Protocol de 1978 es va adoptar en resposta al gran nombre d’accidents de vaixells tanc ocorreguts entre 1976 i 1977. Tenint en compte que el Conveni MARPOL 1973 encara no havia entrat en vigor, el Protocol de 1978 relatiu al Conveni MARPOL va absorbir el Conveni original. El nou instrument va entrar en vigor el 2 d’ octubre de 1983. El 1997, es va adoptar un Protocol per introduir esmenes en el Conveni i es va afegir un nou Annex VI, que va entrar en vigor el 19 de maig de 2005. En el Conveni figuren regles encaminades a prevenir i reduir al mínim la contaminació ocasionada pels vaixells, tant accidental com procedent de les operacions normals, i actualment inclou sis annexos tècnics. En la majoria d’ aquests annexos figuren zones especials en les quals es realitzen controls estrictes respecte de les descàrregues operacionals.

Per tant, l’objectiu final del conveni MARPOL, un acord que facilita mantenir un entorn net i sostenible, és mantenir l’aigua neta, lliure de residus procedents de vaixells. La seva aplicació al Port es tradueix en una política per facilitar que la descàrrega de residus es faci de manera correcta i lliure de vessaments, el Port ofereix una tarifa plana que facilita que el tractament es faci de forma reglada, controlada i àgil. Les empreses amb llicència per la recepció dels residus dels Annexos I i V de MARPOL van recollir en l’àmbit del Port de Tarragona, durant l’any 2022, un total aproximat de 25.274 metres cúbics de residus procedents de vaixells i, gairebé 12.000 metres cúbics durant el primer semestre de 2023, residus que van ser traslladats per al seu correcte tractament en instal·lacions autoritzades per la Generalitat de Catalunya.

V.Tapias