.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu d’agents de la Policia Nacional.

La Policia Nacional ha detingut 23 integrats d’un entramat de ‘mules’ de diners encarregat de rebre fons de múltiples estafes i canalitzar-los cap a altres comptes. La investigació ha permès identificar víctimes estafades a l’Estat, Alemanya, Bèlgica, Eslovènia, Finlàndia, Lituània, Malta, República Txeca, Suècia i Suïssa. El frau consumat puja a més de 770.000 euros, tot i que els investigadors creuen que podria superar el milió. Les detencions s’han fet a Madrid (16), Mallorca (3), València (2), Tarragona i Granada. La investigació es va iniciar gràcies a una informació rebuda a través dels mecanismes de cooperació internacional, on es feia referència a una estafa a una mercantil a través del mètode conegut com frau del CEO.

L’objectiu d’aquesta estafa són els departaments d’administració, clients de pimes i grans empreses amb projecció global, als que suplanten la identitat mitjançant un correu electrònic, interposant-se entre les negociacions entre les diferents empreses o entitats bancàries, amb la finalitat d’enganyar el destinatari i produir una transferència de fons en benefici dels delinqüents.

Els investigadors van comprovar que l’empresa estafada va estar col·laborant durant els darrers cinc anys amb una altra empresa espanyola amb la que contactaven via correu electrònic i via telefònica. La mercantil va remetre fons per més de 10.000 euros a dos comptes per pagar els serveis contractats a l’empresa espanyola. Però aquesta empesa no va rebre l’abonament dels encàrrecs fets i va cancel·lar les comandes.

Fruit de les indagacions, es va detectar que les diferents víctimes havien fet transferències a 40 comptes bancaris espanyols diferents. Els comptes corresponien a membres de l’organització que feien de ‘mules’. S’encarregaven d’obrir comptes a l’Estat per rebre les transferències dels clients estrangers i canalitzar-los cap a altres comptes a l’exterior.

La Policia Nacional va contactar amb les autoritats policials dels països d’on procedien els titulars dels comptes beneficiaris. D’aquesta manera van rebre informació per analitzar les transaccions sospitoses i de les denúncies que podien existir.

L’operació ha estat impulsada a nivell estratègic per l’Estat espanyol i executada a nivell operatiu per Alemanya.

ACN