.

L’alcalde, Carles Pellicer, presentant el nou anagrama de l’empresa guanyadora del concurs en la roda de premsa d’aquest matí.

13 anys de contracte de la brossa amb FCC a Reus, amb tres pròrrogues consecutives plenes de critiques pel mal servei donat, un litigi judicial solucionat provisionalment pel Tribuna Català de Contractes del Sector Públic en resolució del passat 9 de juny -si bé pendent del recurs de l’empresa concessionària al Tribunal Suprem-, i camions cremats en plena via pública per manca de manteniment davant l’estupor de la ciutadania s’acabaran aquest pròxim divendres. L’1 d’octubre es el dia en el qual la UTE Reus Net, guanyadora del concurs públic i integrada per les empreses Valoriza Servicios Medioambientales S.A. i la lleidetana José Antonio Romero Polo, pren jurídicament el relleu de Fomento. Definit com “un dia important” per l’alcalde, Carles Pellicer, perquè suposa la posada en marxa del contracte més important signat per l’ajuntament (106 milions d’euros pels deu anys de vigència), cal anar a pams.

El desplegament del nou servei, lligat a “un contracte del segle XXI perquè les coses han canviat molt en 13 anys”, es durà a terme de manera progressiva. Divendres es visualitzarà nomes el canvi d’uniforme (el verd es mutarà en blau) d’una plantilla que ha acabat sent subrogada pels actuals adjudicataris. Les principals novetats arribaran a partir de desembre. Aquest és el mes en el qual entrarà en funcionament el servei de neteja viària amb maquinària nova. El parèntesi es deu a que les porters, fregadores, escombradores i netejadores són elèctriques, i a hores d’ara estan encara en fase de construcció. El darrer pas serà el febrer de l’any vinent, amb la posada en marxa del nou servei de recollida de la brossa amb nous camions de gas natural en comptes de motor de combustió i renovació dels contenidors actuals, “ja obsolets”.

En aquest sentit, Pellicer ha recordat que “es passaran dels 1.825 contenidors existents a a 2.110. Seran més grans i moderns, es renovaran tots els de càrrega lateral i es reduiran els de resta orgànica” per primar els de recollida selectiva. Per a la prestació dels serveis, es comptarà amb tres instal·lacions: una al parc de la neteja i dos locals auxiliars, que s’adequaran per poder-ne millorar les prestacions. S’instal·larà un sistema de captació d’energia fotovoltaica de 30kW de potència al parc de la neteja, superior a  les necessitats, de manera que podrà generar excedent d’energia.

El contracte augmentarà el nombre de recorreguts -de 56 recorreguts d’escombrada manual a 66, que seran de menys longitud per garantir més dedicació. Tanmateix, s’incrementarà les rutes de recollida. De les 2 rutes actuals de recollida de paper, cartró, envasos i vidre espassarà a 3. Es preveu un servei de pre-recollida per evitar impediments en el moment de la recollida i assolir una major separació de fraccions selectives, i un servei de repàs d’ubicacions de contenidors i papereres de tarda. Alhora, es faran campanyes de sensibilització i educadors a peu de carrer per fomentar la implicació de la ciutadania en la recollida selectiva.

La tecnologia usada a la nova contracta incorpora sistemes de control i traçabilitat dels serveis que permetran obtenir informació i dades respecte als factors que intervenen en la recollida de residus i la neteja viària. Gràcies a una plataforma de gestió, es garanteix la traçabilitat i el control operatiu de qualsevol servei. Igualment, es potenciarà el flux de la informació entre els serveis municipals i l’empresa, permetent que l’Ajuntament disposi en tot moment, de tota la informació del servei a través de la plataforma, mitjançant la qual també podrà realitzar el seguiment i control de cadascun dels equips de treball.

Prova de contenidors amb identificació d’usuari

A més de la renovació de fons i forma, s’obre la porta a canvis profunds de gestió. I en aquest sentit es farà una prova amb contenidors i identificació d’usuari (amb targeta o mòbil), tal com ja s’ha dut a terme a Tarragona, i una altra de servei de recollida porta a porta. En aquest punt, el contracte preveu un increment de fins al 20% de l’aportació municipal a la UTE  a partir del segon any de vigència en cas que les proves (a hores d’ara no s’han definiti encara ni zones ni calendari) acabessin sent satisfactòries i es decidís la seva implantació definitiva.

Dades del nou parc de vehicles

Imatge virtual d’un dels vehicles elèctrics que entraran en funcionament a Reus, amb el color blau identificatiu de la nova empresa a totes les cabines. Foto: Ajuntament

  • La flota comptarà amb els següents vehicles elèctrics: 1 turisme, 35 vehicles auxiliars, -15 amb equips hidronetejadors-, 5 furgonetes i 17 camions de recollida. La inversió en maquinària és de 5,4 milions d’euros per la neteja viària i de 5,1 milions per la recollida de residus, el que suma, tenint en compte els mitjans comuns, un total de 10,6 milions.
  • També s’aporten 19 escombradores (2  elèctriques; i 2 de gas), que redueixen la potència sonora durant les tasques d’escombrat; 4 furgons hidronetejadors insonoritzats; i  6 recol·lectors de càrrega lateral.
  • Pel que fa a la gestió i l’ús eficient de l’aigua, els 17 vehicles que duen a terme les tasques de reg a pressió (fregadores, baldejadores i equips hidronetejadors), disposen d’elements que redueixen dràsticament l’ús d’aigua, sense perdre eficàcia en la neteja, instal·lant per exemple, bombes de major pressió i menor cabal.

 J.S. / Redacció