.

.

TOTS 21

Després de vuit mesos d’espera es torna a convocar un altre consell de mobilitat a Tarragona. Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona i el Grup per una Mobilitat Social i Ambientalment Justa volem que els nostres veïns i veïnes sàpiguen que aquest consell només té un objectiu, aparentar.

Segons el seu reglament “L’objectiu general del Consell es fomentar el debat i la participació ciutadana per a construir un model de mobilitat sostenible a Tarragona”. Quin tipus de debat es pot fomentar quan durant l’any 2015 només es va celebrar 1 consell i des de la seva creació al 2010 han sigut 8 els consells realitzats. Quan la participació ha baixat des del primer dia passant de 38 representants al primer consell a 11 en el darrer. I on els grans absents són els col·lectius de la ciutat, que mai han pogut superar els 6 representants.

I que ningú culpi als col·lectius! Els pocs que coneixen l’existència d’aquest consell com nosaltres (Grup Mobilitat) portem des de finals del 2013 demanant assistir. Però com que des d’aquell dia resulta que s’estava canviant el reglament ens van recomanar esperar, i esperant i preguntant resulta que a dia d’avui encara no està aprovat pel Ple.
Un reglament que considera al consell només un òrgan consultiu i no vinculant i que per tant el poc debat que es dona resulta terminar en una declaració d’intencions, que arrel dels anys hem pogut comprovar que en poques ocasions es compleixen.

Si com a mínim aquest consell servís per rendir contes a la ciutadania i facilitar informació sobre el què es pretén treballar seria un petit pas, però els grups de treball o les suposades comissions que anuncien a la web hem de dir que en contades ocasions han treballat de cara a la ciutadania, al 2012 abans del PMUST on es van realitzar 4 tallers i a les jornades de la bicicleta l’any passat. Per cert que totes dues jornades van coincidir abans de les eleccions.

No hi ha un seguiment de les activitats i el flux d’informació està absent. Com a Grup Mobilitat Tarragona hem fet instàncies que han tardat més d’un any en ser contestades, correus que han sigut ignorats fins que no hem fet una instància, que ha tornat a ser ignorada fins a no trucar i pressionar. I no pensin que demanem molt, no. Simplement uns horaris, l’evolució del preu o el nombre d’usuaris.

Quin tipus de consell és aquest i quina participació, si no es reuneix, si no és vinculant, si no dona un seguiment a la gent que vol fer un treball, etc. Doncs simplement un tipus de consell que utilitzen com una eina més per legitimar de cara als mitjans i als ciutadans poc involucrats les decisions que prenen unilateralment.

Avui estem aquí per intentar canviar aquestes dinàmiques i no tancar els consells a la ciutadania, perquè és evident que no existeix cap problema d’afluència i que les ciutadanes no es troben gens representades.