.

L'acte s'ha celebrat davant la seu de l'ICAT. Foto: Cedida

L’acte s’ha celebrat davant la seu de l’ICAT. Foto: Cedida

La Comissió de Conciliació i Polítiques per la Igualtat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, l’ICAT, ha commemorat aquest matí el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb la lectura d’un manifest reivindicatiu. El text, que els Col·legis de l’Advocacia catalans comparteixen amb la Generalitat, el Govern Central, la Federació de Municipis de Catalunya i les 4 Diputacions provincials, entre d’altres, s’ha llegit públicament des de l’estand situat a la Rambla Lluís Companys, amb el suport de membres del Grup de l’Advocacia Jove i la presència de la degana de l’ICAT, Estela Martín.

El manifest demana més recursos per a les polítiques de prevenció i reparació i apel·la al compromís de tota la societat per erradicar una xacra que vulnera drets fonamentals com el de la seguretat, la integritat física i psicològica, el dret a la salut, a l’educació i a la participació social i política. A més, posa el focus en denunciar la “cultura de la violació que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones”.

Increment d’assistències legals
La copresidenta de la Comissió, Fina Méndez, ha destacat el creixement del percentatge d’assistències legals per violència masclista a la demarcació de l’ICAT (partits judicials de Tarragona, Valls i El Vendrell). Si el juny de 2021 el 47% de les denúncies rebien assistència legal a les comissaries dels cossos de seguretat, durant el segon semestre de 2021 i el primer de 2022 aquest índex es va enfilar al 67%.

Un increment que Fina Méndez atribueix a l’entrada en vigor del dret a assistència legal des del primer moment, quan es presenta la denúncia a comissaria. Méndez explica que “ara els cossos policials informen a les víctimes d’aquest dret i això fa que quan la víctima ho sol·licita es truca a un advocat de guàrdia que acompanya a la víctima des del primer moment, a diferència del que passava abans, que en molts casos no es requeria la presència de l’advocat fins que la víctima anava al jutjat, és un avenç important per defensar millor els drets de les dones que pateixen aquesta violència sexual masclista”.

Méndez ha explicat també que hi ha hagut un increment de casos registrats en els darrers anys. Un fet que, segons la presidenta de la Comissió d’Igualtat de l’ICAT, es deu a que “les dones s’atreveixen cada cop més a denunciar i també perquè, lamentablement, el nombre d’agressions sexuals ha crescut”.