.

L’agenda d’actes del Centre de Lectura de Reus fins al 13 d’aquest mes s’enceta dilluns vinent amb la inauguració d’una exposició que recupera la figura de l’empresària Mercè Pàniker, molt lligada a la celebració del 8M.

DILLUNS 7

Vestíbul del Centre de Lectura. #donescultura. Exposició ‘Mercè Pàniker i Alemany. Una vida d’emprenedoria i feminisme’. Fins al 27 de març. La mostra és una producció de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat.

L’empresària Mercè Pàniker. Foto: Centre de Lectura

L’empresària Mercè Pàniker fou una de les dones pioneres a Catalunya en la defensa de la independència econòmica de la dona i de la petita i mitjana empresa. Va contribuir a la recuperació de la democràcia i va donar suport a la creació i desenvolupament de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya en els anys 80. La seva feina fou reconeguda pel Lobby Europeu de Dones, però també per institucions mundials com les Nacions Unides. El 1954 s’incorporà a Pàniker SA, empresa de tints i coles fundada pel seu pare, Sri Ramuni Paniker, l’any 1922.

Fou cofundadora i presidenta de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir (AQEIC), presidenta de l’Associació de Químics de Catalunya, membre de la junta directiva de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i membre de l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial (ONUDI). Participà en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i fou cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a la promoció de la dona empresària. En l’àmbit assistencial, l’any 1998 creà la Fundació Ramuni Paniker Trust, dedicada a la promoció d’alumnat indi sense recursos econòmics.

Mercè Pàniker va ser guardonada amb la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya (2007) i la Medalla d’Argent a la millor ciutadana europea per la Fondation du Mérite Européen (2007).

DILLUNS 7

19.00. Sala Emili Argilaga / Sala virtual. ‘Viatjant amb en Santi Nogués’. Projecció de l’audiovisual ‘Iran, cinc anys després: gresol de religions’.

DIMARTS 8

19.00. Sala Emili Argilaga / Sala virtual. Curs ‘Sinergies museu i escola’. Sessió ‘Insectes, torres i alguns éssers mitològics. Petites investigacions al voltant del parc Samà’, amb Pilar Baixeras, Eva Suances, Josep Mach, Anna Catà i Cinta Mata

DIJOUS 10

17.30. Sala Emili Argilaga / Sala virtual. Cicle ‘El caràcter transformador de la cultura’. Presentació de la Fundació Èpica de la Fura dels Baus, a càrrec de Pep Gatell i Nadala Fernández.

Al llarg de 40 anys, La Fura dels Baus ha desenvolupat un mètode en les seves creacions, més enllà de les individualitats i articulat al voltant del treball en comú i la suma de talent. Ara, a través d’Èpica, La Fura vol projectar la seva solvència creativa i l’èxit de la seva metodologia mitjançant un centre que reuneixi aprenentatge i experiència a l’hora de desenvolupar projectes creatius. Èpica parteix d’una idea central: l’aprenentatge és el resultat de compartir coneixements i experiències. Per això es desenvoluparà a partir del treball en comú entre diferents creadors, professionals, tècnics i científics que realitzaran projectes que després seran validats per la societat a través de la seva exhibició.

Per seguir la conferència cal baixar i tenir instal·lada l’app Kalliópê a l’smartphone, disponible a Google Play o la App Store. L’aplicació estarà activa només durant la conferència. Una vegada comenci l’acte, s’informarà de com fer-la servir.

Pep Gatell i Nadala Fernández estaran, de 18.00 a 19.00, a disposició dels col·lectius culturals de la ciutat per intercanviar impressions.

DIJOUS 10

19.30. Sala Ramon Amigó. Presentació de La Caníbal Edicions, a càrrec d’Amanda Cuesta.

DIVENDRES 11

19.00. Sala Emili Argilaga / Sala virtual. Taula rodona ‘La creació de l’Escola de Teologia al Centre de Lectura de Reus i l’impuls dels estudis teològics a la segona meitat del segle XX a l’arxidiòcesi de Tarragona’. Hi participaran: Joaquim Claver Casellas,  Xavier Cortés Nadal, Miquel Barbarà Anglés i Armand Puig Tàrrech. Ho organitza: Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós.

DIVENDRES 11

21.00. Teatre Bartrina. Cineclub: ‘Kaze no denwa (El teléfono del viento)’, de Nobuhiro Suwa. Japó, 2020. VOS. 139 min.Venda anticipada d’entrades: dimecres i dijous, de 18.00 a 20.00. Socis: 3 euros / No socis: 6 euros.

EXPOSICIONS

• ‘Mercè Pàniker i Alemany. Una vida d’emprenedoria i feminisme’. Del 7 al 26 de març.

• ‘Res és possible, tot es mou’, de Toni Giró. Del 25 de febrer al 26 de març.

Redacció