.

Els Comitès en Defensa de la República (CDR) s’han consolidat com actors polítics per dret propi. Mobilitzats per reclamar una ruptura amb l’Estat, aquest matí han dut a terme actuacions reclamant més contundència amb el trencament que reclamen i han llençat una advertència als tres partits que conformen en l’actualitat la majoria que garanteix el govern independentista a Catalunya. Els CDR de Tarragona, conjuntament amb altres de la resta del territori, han empaperat les seus a la ciutat d’ERC, PDeCAT i CUP “per exigir el compliment del mandat del poble”.

Segons han fet públic amb un tuit del seu compte oficial, “vam defensar les escoles més de 48 hores (en referència a l’-O, dia del referèndum per a la independència), amb cos i ànima. Ens van apallissar i vam continuar defensat-les. Ens persegueixen, ens denuncien, passem pels jutjats dia sí dia també…”.

Actuacions similars s’han dut a terme arreu del país. Un grup d’al voltant de la trentena de persones dels CDR s’han presentat aquest dijous al matí a la seu nacional d’ERC, al carrer Calàbria de Barcelona, en protesta pel que consideren una manca de política decidida en favor de la República catalana. Els manifestants han empaperat l’entrada amb cartells on es llegia “el poble mana, el Govern obeeix” i han fet pintades a la paret de la façana. El grup ha intentat entrar a la seu dels republicans però se’ls ha impedit l’entrada. De fet, els Mossos s’han presentat al lloc dels fets per garantir que la concentració no causava problemes però fonts policials asseguren que no s’ha identificat cap dels manifestants. A més, ERC ja ha dit que no els denunciarà.

Per la tarda membres dels CDR també han dut a terme la mateixa actuació a la seu nacional de la CUP i del PDeCAT a la Ciutat Comtal enmig d’un ample desplegament d’efectius dels mossos. Un fet que comportat un tuit de Laia Estrada, portaveu adjunta nacional del partit:

“Desobeïu o dimitiu”

A tall d’argumentari, els CDR han emès un comunicat a les xarxes on reclamen als polítics “desobediència o dimissió”, i on retreuen al Govern i a la Mesa del Parlament que “acatin” la suspensió dels diputats i negociïn amb l’Estat “mentre reprimeix”.

En aquest comunicat, els CDR recorden que l’1 d’octubre es va “decidir que es vol ser república”. “Per exercir el dret a l’autodeterminació, el poble pateix una persecució per part de l’Estat espanyol. S’ha evidenciat la falta de separació de poders i l’ús de la repressió per imposar-se, com un estat antidemocràtic i autoritari”, afegeixen, tot comentant que un exemple d’aquesta actitud és “l’últim embat” que ha “portat a suspendre els diputats encausats” per l’1-O. “Això posava la Mesa novament en la disjuntiva d’acatar o desobeir.

Des del poble sempre hem deixat clar que sense desobediència no hi haurà independència i que estem disposats a lluitar fins al final. Malgrat això, hem hagut de veure un cop més una escena ridícula al Parlament”, es queixen, tot assegurant que això “respon més a pors i interessos de partit per part de JxCat i ERC, que al compromís pel qual se’ls va votar”. “No podem acceptar cap substitució de diputats, ni de forma parcial, ni retirada de sous. Toca desobeir aquesta i totes les imposicions”, sentencien.

Igualment afirmen que el poble “ha deixat clar que no té por” i per això exigeixen al Govern “que acati el mandat de l’1-O on es va referendar la creació de la república catalana”. “No hem votat un Govern que negociï traspassos a cap comissió bilateral mentre l’Estat espanyol ens empresona i reprimeix. No volem autonomisme, exigim la república que vàrem votar”, afegeixen al comunicat els CDR. A més, interpel·len a la CUP per dir-los que “no és moment per a dormir-se”. “Toca fer més pressió que mai. Toca anar tothom a una i prendre partit”, asseguren.

Si no se segueixen les seves recomanacions, diuen al comunicat, els CDR “exigeixen la dimissió del Govern per incompliment del seu compromís i que deixi pas a un Govern desobedient amb el qual puguem veritablement desplegar la república catalana”. “Desobeïu o dimitiu”, conclouen.

ERC lamenta la protesta a la seva seu nacional

Per la seva part, des d’Esquerra han “lamentat” en un altre comunicat la protesta a la seva seu. “Són fets que rebutgem de ple, que no sumen, i que fan cada dia més petit el nostre moviment. Respectem totes les posicions polítiques però no compartim segons quines formes de manifestar-ho i menys contra treballadors”, afirmen els republicans. El partit també ha aprofitat per reivindicar que és una formació “que fins fa ben poc lluitava sol per assolir l’objectiu de la República catalana i que no accepta lliçons en aquest sentit”. “Precisament avui fa 9 mesos que tenim el president del partit, Oriol Junqueras, empresonat i més de 4 que tenim la secretària general, Marta Rovira, a l’exili, igual que molts més companys que també estan represaliats. Uns empresonaments i exilis per haver defensat els ideals republicans”, sentencien al document difós a la premsa.

Per últim, els republicans recorden que són “un partit que segueix sota el radar constant de la Guàrdia Civil i dels aparells repressors de l’Estat”. “El partit no s’apartarà ni un mil·límetre de l’objectiu de la República fins a aconseguir-lo, però convé que alguns espais facin una reflexió, perquè l’adversari és un altre. El que toca avui més que mai és la unitat d’acció per aconseguir els objectius comuns i no els enfrontaments entre independentistes”, conclouen.

Redacció/ACN