.

Imatge de l’acte al CCCB. Foto: Ajuntament

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va acollir ahir dilluns l’acte central del Dia Mundial de la Poesia que, amb motiu de la commemoració de l’Any Ferrater, va girar al voltant del poema ‘Si puc’, de Gabriel Ferrater, i les seves traduccions a 22 llengües diferents. Presidit per la Consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, va comptar també amb representants dels ajuntaments de Reus i de Sant Cugat. En el cas de la capital del Baix Camp, va intervindre el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens.

L’acte central del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra des de fa 15 anys al CCCB, ha entrat així a formar part de la commemoració oficial del centenari del naixement del poeta reusenc, decretada pel Govern de la Generalitat i impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, i amb la col·laboració dels ajuntaments de Reus i de Sant Cugat. El Dia Muncial de la Poesia (decretat per la UNESCO el 1999) té com a reclam central la difusió massiva d’un poema, la seva traducció a 22 llengües i la celebració d’un acte central a la capital catalana.

El poema de Ferrater ‘Si puc’ ha estat traduït a 22 llengües diferents: alemany, amazic, anglès, àrab, aranès, búlgar, castellà, esperanto, francès, filipí, gallec, grec, italià, llatí, panjabi (Pakistan), portuguès, romanès, rus, ucraïnès, urdú, wòlof i xinès. A aquestes traduccions s’hi sumen també les traduccions realitzades pels alumnes de català de la XarxaLlull de l’Institut Ramon Llull i per persones voluntàries, que poden consultar-se a la web de la ILC. Des de fa tres anys, s’ofereix, a més, la versió del poema escollit en Braille.

L’acte ha estat de caràcter multidisciplinar i ha aplegat un ventall de veus de llenguatges ben diversos que pretenien refermar la pervivència de l’autor així com la necessitat de la poesia. Una instal·lació audiovisual de Marta Minguell, Esbós, i una performance de Teresa W amb el postfaci a Da nuces pueris de Gabriel Ferrater, llegit per Eduard Escoffet, ha rebut el públic. Presentada per Alba Riera, la cita ha continuat amb diverses projeccions audiovisuals i lectures, un curtmetratge de Carles Forres i la intervenció d’artistes i poetes: La Veronal, Pol Guasch, Maria Callís Cabrera, Jaume Coll Mariné i Glòria Coll Domingo, entre d’altres. La música –a  càrrec de Júlia Colom, Martín Leiton i David Soler– i la projecció d’un retrat il·lustrat de Ferrater per Pep Boatella, han posat el punt final al recordatori.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */