La reclosa del Catllar ha celebrat avui el Dia Mundial del Medi Ambient amb l’alliberament de 15 tortugues , mascles femelles i juvenils, 8 d’elles apadrinades per entitats del poble, on cada entitat li ha posat un nom.
Han estat l’Associació de dones (‘Requet’), Associació de la gent gran (‘Mafalda’), Comunitat de regants (‘Bonic’), AMPA Ceip l’Agulla (‘Chincheta’), Catllar Atlètic (‘Athlètic’), Diables del Catllar (‘Llucifer’), Club Esportiu del Catllar (‘Botero’) i l’Hort de la Sínia (‘Nurta’). Posteriorment, nens del poble escollits a l’atzar han tingut l’honor d’alliberar set tortugues més. Aquestes tortugues alliberades són de rierol procedents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya).
Es tracta d’animals que arriben ferits o que la gent ha recollit i en aquests centres els gestionen, els curen i després els alliberen en els indrets indicats. Apart d’alliberar les tortugues de rierol també s’han fet diverses activitats amb les famílies que han assistit a l’esdeveniment, com pintar el mural del riu, els conta contes anomenats Gaianades i els suggeriments fets per la millora del riu.
Les tortugues han estat llençades al riu per poder recuperar la fauna que hi havia al riu i que no pot tornar sola i així poc a poc el riu vagi recuperant la biodiversitat. Aquest any ja han tornat moltes de les aus i per part dels ànecs hi ha agut dues posades d’ous quan normalment només es fa una.
Les tensions que van haver-hi al començament a la reclosa sobretot per part dels pagesos ha estat totalment alliberada ja que el poble s’ha fet seu l’espai implicant-se així amb la recuperació del riu.
L’Ajuntament va al darrera de l’administració per aconseguir els permisos corresponents per alliberar peixos autòctons que tindrien que estar al riu que bàsicament es el barb cua-roig, que també ajudaria a mantenir els insectes a ratlla, pel que fa a la població de tortugues s’espera que amb les que s’han alliberat avui i les 3 que ja hi havia siguin suficients perquè sigui autosostenible.
L’alcalde, Josep Maria Gavaldà, ha destacat a Tarragona21 “l’èxit” de l’acte. Des de l’Ajuntament s’ha valorat positivament: “Del que es tracta és de recuperar la major part que es pugui del riu Gaia”. En aquests moments, el cabal es regula pels convenis que hi ha signats amb l’ACA com a responsable del riu i Repsol com a titular de l’embassament, de manera que en funció del cabal que tingui l’embasament de la cota es pugui deixar baixar aigua. Però el règim de pluges és pobre, i per tant caldrà mirar de consolidar un cabal mínim independentment de la cota de l’embasament perquè hi hagi un mínim cabal ecològic.
El tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Antonio López, ha afirmat que quan va arribar a aquest equip de govern un dels seus primers objectius va ser “poder tornar a recuperar el cabal ecològic del riu i la zona humida” de la reclosa del Catllar, que abans, degut a la presa construïda fa 40 anys, havia quedat sense aigua i ple de restes.
Text i fotos: Alba López