.

Imatge de la presidenta del CAT, Meritxell Roigé, en la presentació del balanç anual del Consorci.

Imatge de la presidenta del CAT, Meritxell Roigé, en la presentació del balanç anual del Consorci.

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha demanat un ajust de l’actual concessió del minitransvasament a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) davant la reducció dels consums i les dotacions, sobretot de la indústria i els ajuntaments. La petició és per passar dels 100,27 hectòmetres cúbics anuals a 94,71. Les empreses industrials del Camp de Tarragona van consumir l’any passat un 15% més d’aigua reutilitzada de les depuradores de Vila-seca i Tarragona i es va reduir un 14,43% la subministrada pel CAT. Per altra banda, el Consorci negocia amb la CHE que els pobles ebrencs de la conca deixin de pagar el cànon de l’aigua. També es posarà en marxa enguany, entre altres, el projecte per fer arribar aigua de l’Ebre a deu municipis de la Conca de Barberà, una actuació que aparca el polèmic pacte de Rialb.

L’any passat es va consumir un 5,80% menys d’aigua del minitransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona. Els ajuntaments han mantingut un consum similar a 2017, de 45,17 hectòmetres cúbics, però la reducció es deu sobretot a la davallada d’aigua subministrada a la indústria per part del Consorci d’Aigües de Tarragona. De 30,64 hectòmetres cúbics s’ha passat a 26,22, un 14,43% menys que fa dos anys.

Aquesta diferència les empreses industrials del Camp de Tarragona l’han suplit amb el consum de 4,72 hectòmetres cúbics d’aigua reutilitzada, provinent de les estacions depuradores de Vila-seca i Tarragona. “Genera una gestió més eficient per reduir el consum”, ha destacat la presidenta del CAT, Meritxell Roigé. El model s’ha d’anar estenent però requereix de les inversions de les empreses. “L’objectiu és que cada vegada hi hagi més reutilització que permeti reduir l’aigua que es capta directament des del riu”, ha afegit Roigé.

En aquestes dades se sustenta la petició a la CHE per reduir la concessió del minitransvasament a 94,72 hectòmetres cúbics anuals. Es la segona reducció que es demana després que el 2015 ja es passés de 120 hectòmetres cúbics a 100. La Confederació emetrà l’informe pertinent que resoldrà el Ministeri de Medi Ambient.
Com ha avançat Roigé, també s’ha sol·licitat a la CHE que els pobles de les Terres de l’Ebre que formen part de la conca del riu estiguin exempts de pagar el cànon de l’aigua. “És de justícia i hauria de dur-se a terme”, ha defensat la presidenta del CAT. “Sembla que ho atorgaran però no es pot donar per fet perquè encara s’està tramitant”, ha afegit.

Els fangs retornaran al Delta
Un dels projectes que “il·lusiona” la nova presidenta del CAT, i que es començarà a desenvolupar el 2020, és l’execució dels resultats del projecte Life Ebro-ADMICLIM. Els fangs que es generen a la planta del CAT de l’Ampolla (Baix Ebre), que resulten de la gestió de l’aigua crua captada del riu, podran retornar al delta de l’Ebre, un cop tractats, a través dels canals de reg. “Permetrà que els llims que gestionem es derivin i arribin com a sediments al Delta. És un gest petit i mínim però és la nostra aportació en termes ambientals, el nostre gra de sorra per la mitigació dels efectes de canvi climàtic al delta de l’Ebre i la seva regressió”, ha destacat Roigé. També el director-gerent del CAT, Josep Xavier Pujol, ha destacat que es tracta d’una “petita contribució” que resulta “neta i positiva” per al retorn dels sediments. “Tornem al medi el que és de medi”, ha dit.

Balanç de 2018
El CAT segueix desplegant fins a 17 sensors multiparamètrics a la xarxa de distribució del Consorci, un projecte amb un pressupost de 250.000 euros que culminarà el 2020. Els sensors mesuren la conductivitat, la temperatura, la terbolesa i altres índex de qualitat de l’aigua i permeten detectar a temps real qualsevol incidència a la xarxa.

També se segueix renovant la flota d’una quarantena de vehicles del CAT perquè el 2021 siguin tots de motor elèctric o híbrid. L’any passat es van incorporar dos cotxes i quatre furgonetes, amb un pressupost de 51.500 euros. Pujol ha destacat que s’evita així l’emissió anual de 20 tones de diòxid de carboni. L’estació de Tractament d’Aigua Potable i el punt de captació de Campredó tenen ja instal·lacions per carregar els vehicles. A llarg termini se n’instal·larà també a les estacions de bombament del Vendrell, Calafell i Valls.

Durant el 2018, el CAT ha renovat la pàgina web, amb un portal de transparència i dades diàries matinals de la qualitat de l’aigua, i vol fer difusió de les seves instal·lacions duplicant el nombre de visites que es faran enguany a les instal·lacions de l’Ampolla. La previsió es rebre uns 2.100 visitants, sobretot estudiants.

Aigua de l’Ebre per a la Conca de Barberà
Un dels principals projectes que es posarà en marxa enguany és el de la Conca de Barberà, per fer arribar aigua de l’Ebre a deu municipis d’aquesta comarca amb greus problemes d’abastiment d’aigua de boca. Actualment s’estan redactant els estudis. Aquesta actuació enterra el polèmic Pacte de Rialb i el transvasament d’aigua del Segre, a través del canal de reg Segarra-Garrigues, cap a les comarques tarragonines, una proposta que va ser durament criticada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

Altres projectes per 2019
Al juliol, el Consorci d’Aigües de Tarragona commemora 30 anys de subministrament d’aigua des de l’Ebre a Tarragona i ha posat en marxa un estudi, encarregat a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, per conèixer l’impacte econòmic del CAT des de 1989. Els resultats es presentaran a la tardor.

Entre les inversions de 9,3 milions d’euros previstes per a 2018 i 2019, es farà enguany la construcció del dipòsit regulador a la zona del Coto del Rei, al Vendrell, s’iniciaran les obres per reconnectar a la xarxa l’Espluga de Francolí, que s’ha tornat a consorciar durant el 2018, es farà un nou ramal de subministrament la zona platja de Mont-roig del Camp, i es reestructurarà la xarxa d’abastiment a la Selva del CAT.

/* JS para menú plegable móvil Divi */