.

Les diferents autoritats que han participat en el procés de restauració i arribada de l’aigua del Castell d’Escornalbou. Foto: Tarragona 21.

El Castell i Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou està de festa, més de 400 persones celebren l’arribada de l’aigua potable, els veïns dels municipis de l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou s’han aplegat aquest dissabte al Castell Monestir d’Escornalbou, un monument cultural que dóna nom a l’antiga baronia per celebrar l’arribada d’aigua potable després d’anys de lluita, des de 1991 tenien aquest objectiu. Sota el lema #EscornalbouReneix han celebrat els sets municipis el simbolisme de l’aigua, sense ella no hi ha vida i el seu assoliment és el primer pas per donar vida a tots els pobles del voltant i a més, una forma d’incrementar el turisme.

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, ha esmentat la fita històrica que representa aquest esdeveniment. També ha volgut destacar que millorarà l’atenció i servei d’aquest espai pels visitants. L’operació Baronia, culmina la seva primera fase amb aquest acte””per fer renéixer Escornalbou i fer del monument i el seu entorn un atractiu turístic identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya”.

Per una banda, la primera fase tracta de l’arribada de l’aigua potable al castell i encara segueix en fase d’execució. L’Operació Baronia d’Escornalbou és un projecte liderat per la Diputació de Tarragona i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, el seu objectiu és impulsar el creixement i ocupació, compten amb una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros.

La segona fase d’actuacions preveu la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals. Comptarà amb el finançament del Ministerio de Fomento dins el programa 1,5% Cultural. L’aportació econòmica estatal és d’1.203.454,7 euros, que representa un 75% del pressupost total presentat (que és d’1.604.606,26 euros). Inclou les actuacions: restauració de l’Església i les torres del castell monestir; rehabilitació de les golfes, i la restauració de l’ermita de les Tres Verges, entre d’altres.

Per altra banda, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha esmentat les diferents actuacions que es donaran a terme durant el procés de restauració del Castell. Poblet ha destacat que “l’acte d’avui és simbòlic i té un component important de pas endavant, que no s’acaba avui. En els propers 3 o 4 anys Escornalbou serà absolutament diferent, el castell i el seu entorn”. A més, ha considerat que el monument serà un punt de trobament per moltes més persones que encara desconeixen el Castell d’Escornalbou, no serà només un monument cultural i patrimoni històric, també serà un lloc de socialització i reconegut d’interès turístic.

“La sorpresa será veure aquest renaixement amb vitalitat, sense l’aigua no hi ha vida. Aquesta aigua no s’extingirà mai més i donaran vida en benefici dels veïns d’Escornalbou” –Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona.

Durant l’acte institucional, també ha intervingut l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, el qual ha parlat en veu dels 7 municipis de l’antiga baronia. Aquest ha destacat la seva satisfacció per presentar l’aigua potable que ve des de l’Argentera, a més de destacar la promoció del turisme, amb l’arribada de l’aigua esperen fer més visible i turístic el monument.

“Aquesta fita està a escala d’altres dates històriques d’Escornalbou, des del seu origen fins avui, l’arribada de l’aigua” –Josep Maria Tost, alcalde en funcions de Riudecanyes.

Una de les entitats festives dels municipis de l’antiga Baronia. Un dia festiu pels 7 municipis. Foto: Tarragona 21.

El Castell de Sant Miquel d’Escornalbou és un tresor patrimonial i rural, va ser construït al segle XII, com altres monestirs medievals cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.

Per finalitzar l’acte, tots els alcaldes dels set municipis junt amb les autoritats de la Diputació de Tarragona han rebut un regal simbòlic, uns càntirs amb l’aigua potable del monument. Després han actuat diferents entitats festives dels municipis participants: el gegant Melitón i el Bou de l’Argentera, els gegants i grallers de Colldejou, els gegants Els Cubanos i els capgrossos de Duesaigües, els capgrossos Teixeta i Teix de Pradell de la Teixeta i la colla de capgrossos, grallers i timbalers i Les Canyes de Riudecanyes. Els set municipis celebren units aquesta fita històrica, l’aigua potable no marxarà mai del Castell d’Escornalbou.

Imatge de la celebració d’una fita històrica pels veïns d’Escornalbou, l’arribada de l’aigua potable. Foto: Tarragona 21.

Andrea Palma