.

L’objectiu de la vacunació d’aquests pacients és obtenir immunitat passiva en COVID-19 dels usuaris del Centre Dispensador de Metadona de Tarragona el més aviat possible. Foto: Cedida

El CAS Tarragona, gestionat per GiPSS (Gestió i Prestació de Serveis de Salut) i ubicat al Parc sanitari Joan XXX,és pioner en aquesta iniciativa adreçada a un dels col·lectius més vulnerables que acudeixen al centre..Els usuaris que estan inclosos en elprograma de metadona del CAS Tarragona, es vacunen en el mateix centre de manera voluntària.

La iniciativa va néixer dels mateixos professionals del CAS quan es va iniciar lacampanya de vacunació de la COVID-19 des del Sistema Públic de Salut,en observar que una part dels pacients del programa de metadona no disposen de les eines tecnològiques necessàries per ser citats i vacunats de COVID-19. A més, bona part dels pacients en programa de tractament amb metadona són considerats un col·lectiu vulnerable i de risc, com es va constatar durant el confinament, quan es van emprendre mesures d’acolliment i suport social extraordinàries per reduir els riscos de contagi.

L’objectiu de la vacunació d’aquests pacients és obtenir immunitat passiva en COVID-19 dels usuaris del Centre Dispensador de Metadona de Tarragona el més aviat possible. El procediment és que les mateixes professionals d’infermeria del CAS són qui vacunen als usuaris, coincidint amb l’horari i dia de recollida del fàrmac –sense cita prèvia-. Quan l’usuari acut a la seva cita se l’informa individualment de la possibilitat de vacunar-se i si l’usuari accedeix, s’administra la vacuna de manera immediata al mateix moment que els pacients recullen les dosis de metadona. S’organitza l’espai i les tasques de dispensació per poder vacunar sense interferir en les altres activitatdel CAS.

Des del 25 maig de 2021 s’ha ofert la vacuna de la COVID-19 a 314 persones usuàries, de les quals 170 han acceptat la seva administració des del CAS; 74 persones l’han rebutjat; 66 s’han vacunat al seu ambulatori i 4 son baixa del programa.

Fins el dia d’avui s’han vacunat a 170 usuaris i està previst donar continuïtat i oferir la vacunació al usuaris que van quedar pendents per motius diversos; fins i tot es podria ampliar a la resta d’usuaris del Servei de Drogodependències. S’ha demostrat que adequar el procediment de vacunació a la realitat de la majoria dels usuaris delprograma de metadona és una mesura efectiva per aconseguir la immunitat passiva en COVID 19 en aquest col·lectiu.

Redacció