.

Fotografia de família dels responsables polítics i tècnic de l’obra. Foto: Tarragona21

Salou ha donat aquest dimecres el tret de sortida a la remodelació del carrer Carles Buïgas, artèria de la ciutat que passarà a ser peatonal -amb un paviment amb una única cota sense separació de voreres i calçada- en dues fases, de les quals la primera costa l’Ajuntament 2,3 milions d’euros finançats íntegrament amb recursos propis i sense imposar contribucions especials als veïns. Aquest tram inicial del projecte, que té previst culminar les obres el pròxim mes d’abril, canviarà la fesomia de 500 metres linials dels prop de 1.200 metres que té la totalitat del vial. La fase posterior i definitiva està a l’espera de l’evolució de la pandèmia i dels efectes que té sobre les arques municipals. Cal tenir en compte en aquest sentit que la reavaluació dels pressupostos municipals d’enguany el passat mes de juliol va deixar algunes de les inversions previstes en suspens.

Les obres han començat aquest matí i s’allargaran fins abril de l’any vinent. Foto: Tarragona 21

La inversió té dos arguments que l’expliquen, el polític i el tècnic. Pel que fa al primer, l’alcalde, Pere Granados, l’ha definit com “un pas decisiu i concret en la nostra intenció de fer de Salou una ciutat intel·ligent, amb espais sostenibles que permetran millorar la qualitat de vida tant dels veïns com dels turistes, que podran gaudir amb tranquil·litat de la zona i dinamitzar així el comerç”. L’altra implica la canalització definitva de les aigues pluvials, una petició expressa dels veïns que ha estat atesa pel consistori, i la creació d’un únic nivell de vorera amb particularitats estètiques pròpies de la ciutat.

Com assenyalava l’alcalde, Pere Granados, en roda de premsa a peu d’obra, “és un projecte de ciutat” que encaixa dins dels esforços encaminats a un municipi smart i “sostenible” des del punt de vista urbà. Segons el batlle, “en aquest cas estem parlant de la recuperació d’un eix principal de la zona turística de Salou. La intenció és millorar la qualitat de vida dels residents (que han participat en el disseny del projecte), i convertir aquests espais públics en espais de convivència. Van en detriment dels vehicles però van a favor de les persones”, així com en favor de la “dinamització del comerç” precisament per la suma de tots els factors.

Conceptualment aquesta intervenció, des del punt de vista dels vianants, lligarà amb la façana marítima. “Hem de tenir en compte que des d’aquesta fase del carrer Carles Buïgas es connecta directament amb el passeig Jaume I i arriba al passeig Miramar. I en un futur es preveu la creació de l’Eix Cívic on es troben ara les vies del tren. Per tant, això ens permet dedicar a les persones uns 75.000 metres quadrats d’espais públics”.

Marc Montagut, regidor de Gestió de Territori i d’Habitatge, destacava “el canvi que hi haurà de tot l’enllumenat i del paviment, que serà permanent donant-li una configuració moderna i nova. A més hi haurà un canal de pluvials que recollirà totes les aigues i tots aquests punts transformaran aquesta zona”. Des del punt de vista de trànsit, “només n’hi haurà per càrrega i descàrrega i els pàrkings de la zona. De moment no es canvia cap dels sentits dels carrers adjacents”.

Carles Guilemany, enginyer de l’empresa TADEC S.L.P., explicava els detalls tècnics d’un projecte “ambiciós i en un carrer amb un dèficit important d’infraestructures i de pavimentació” que es preveu acabar a finals d’abrils per “evitar alteracions als comerciants en la campanya de setmana Santa”. El gran problema ha solventar és la canalització de les aigues pluvials, “perquè recull tota la conca pluvial des del carrer Torremolinos de dalt de tot. S’ha dissenyat per això un calaix” de contenció “de dos metres d’amplada per metre i mig d’alçada que va a parar fins al carrer Saragossa, que és on es connecta. Executar un calaix com aquest no té cap problema si no fos pels serveis afectats, travessat de banda a banda per telefonia, electricitat i clavegueres”, que ha obligat a demanar-ne informació a les respectives companyies que “sempre és a tipus indiciatiu. Ara ens trobem fent cates per localitzar-les”.

Finalment, l’arquitecte Jordi Bergadà (un dels autors del projecte de remodelació) donava més detalls sobre la configuració definitiva. “Quan ens van adjudicar el concurs vam intentar convertir aquest espai, amb una centralitat molt cabdal, en un veritable saló. És a dir, trencar amb la idea de linialitat per fer-ne un espai-saló dedicat intensament al vianant. Una mena de perllongació del Parc Municipal que s’expandeix cap aquest carrer”. Aquesta idea ha “determinat totes les actuacions del projecte. Des de l’elecció del paviment asfàltic sintètic que després de polit dona un bon acabat i que volem sigui singular” lligat a “la sorra de la platja. Recuperem en certa manera un lema del Maig del 68, que deia que sota les llambordes volíem tornar a trobar la platja”, afirmava Bergadà.

A més, la resta de conceptes com un arbrat distribuït “no de manera tradicional sinó més moderna, que garantiran un bon ombratge del carrer”, serviran per establir espais de contacte i descans per als vianants.

J.S.