.

.

TOTS 21

Imatge d'arxiu dels diables de Tarragona.

Imatge d’arxiu dels diables de Tarragona.

Tarragona acollirà una taula rodona sobre el Carnaval i el foc amb especialistes procedents de Sitges, Vilanova, Reus el proper dimecres 3 de febrer a les 19.30 h a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació a l’avinguda de Ramon y Cajal núm. 70. L’objectiu de la trobada serà posar en relleu un dels aspectes més patrimonials del Carnaval a Catalunya, el foc.

L’acte respon a la voluntat de l’entitat organtizadora, la Colla de Diables Foc i Gresca de Tarragona, per ser present en als carrers i places en el cicle festiu de la seva ciutat, Tarragona, del qual és exclosa des de fa nou anys per l’Ajuntament.Això no obstant, activitats com aquesta, fora del marc del carrer, posen de manifest l’esperit de participació d’aquesta associació sense ànim de lucre nascuda als barris de Ponent.

Les quatre ciutats participants seran representades per bons coneixedors de les festes populars, en especial del Carnaval. Concretament seran Bienve Moya de Vilanova i la Geltrú, Salvador Palomar de Reus, Noemí Sans de Tarragona i Jordi Cubillos de Sitges.

Els ponents

Bienve Moya és el més veterà dels ponents. La seva trajectòria ha anat a cavall de la gestió cultural en el món municipal, especialment a Vilanova i la Geltrú, i la investigació sobre la festa. És autor de nombrosos treballs i articles sobre les celebracions populars i també de diferents contes infantils, un d’ells ambientat a Tarragona.

Salvador Palomar és de Reus. Treballa a l’Ajuntament de Reus en l’àmbit de la cultura. És una de les cares més visibles de l’entitat Carrutxa de Reus, des d’on s’ha dedicat a la investigació sobre el patrimoni immaterial, amb especial incidència en les comarques del Baix Camp i del Priorat. També ha escrit molts llibres i articles. Noemí Sans és de Tarragona. Professionalment treballa a l’administració pública, actualment a l’Ajuntament de Salou. Animadora sociocultural, és l’única investigadora que ha realitzat un treball monogràfic sobre la història del Carnaval de la ciutat de Tarragona. El seu altre àmbit d’estudi són les moixigangues com antecedent casteller.

Finalment, Jordi Cubillos de Sitges moderarà la taula rodona. Cubillos és autor del treball més complet sobre el Carnaval sitgetà així com de contes i nombrosos articles al voltant de les celebracions populars. Treballador a l’administració municipal, també compta amb una llarga trajectòria com a membre d’entitats festives. Ha moderat molts debats i participat en retransmissions de cultura popular de ràdio i televisió.