.

Pla de detall del moment en què s’administra una vacuna contra la covid-19. Foto: Albert Lijarcio

Catalunya ha arribat als 10 milions de vacunes administrades, tant en els punts de vacunació com en els centres d’Atenció Primària, els hospitals i d’altres punts que el sistema ha preparat durant aquests mesos. Actualment, un 74,1% de la població de més de setze anys ja té la pauta completa de vacunació i més de cinc milions i mig de ciutadans ja estan vacunats amb una dosi. La franja sobre la qual Salut està destinant la major part dels seus esforços és la més jove, amb l’objectiu d’arribar el setembre amb el nombre més gran de vacunats possibles.

Amb l’obertura de les escoles, dels centres educatius i de la tornada a la feina, és imprescindible aconseguir un alt percentatge de persones amb la pauta completa de vacunació.

Perquè això sigui una realitat, Salut ha engegat aquesta setmana una campanya per fer una crida a qui encara no s’ha vacunat, amb el lema “Tu que pots, vacuna’t ARA contra la COVID. La pandèmia no fa vacances”. La campanya busca connectar amb els col·lectius d’edat que tenen els percentatges més baixos de cobertura vacunal, com són els joves i les persones de poc més de 40 anys, i motivar-los perquè aprofitin el temps lliure de l’estiu per vacunar-se.

Actualment a Catalunya es pot vacunar qualsevol persona major de 12 anys i es pot fer per dues vies:

Durant aquest mes d’agost s’ha registrat una disminució del nombre de vacunes administrades. Malgrat tenir els professionals, les vacunes i tots els recursos a punt, la priorització de les vacances i la sensació d’una falsa seguretat enfront de la Covid-19, ha fet disminuir el ritme de vacunació. Segons explica Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública del Departament de Salut, “necessitem persones que vulguin vacunar-se i que ho prioritzin. Tenen  la facilitat de poder fer-ho a qualsevol punt de vacunació de Catalunya. La pandèmia no fa vacances. El moment és ara”.

La variant delta ja és la variant majoritària a Catalunya, fet que posa de manifest la necessitat d’arribar com més aviat millor a la màxima immunitat. L’increment de la cobertura vacunal és imprescindible per evitar hospitalitzacions, la congestió del sistema sanitari i l’aparició de noves variants. La vacunació és un acte de responsabilitat individual.