.

.

TOTS 21

Imatge d’infants el primer dia que van poder sortir al carrer, barri del Serrallo. Foto: ACN

La ciutadania de Tarragona ha sortit 2,8 dies de promig durant la darrera setmana, igual que a nivell català. Principalment, ha sortit per anar a comprar coses bàsiques i, en aquest cas, puja a una freqüència mitjana de 3,0 dies. La freqüència mitjana de sortida ha passat dels 2,1 dies als 2,8 actuals. Aquestes són les conclusions de la segona enquesta del Gabinet Ceres encarregada per l’Ajuntament de Tarragona.

Cal tenir en compte que l’enquesta es va començar a fer el 27 d’abril, quan els infants van poder començar a sortir, així com també inclou els adults que, a partir del 2 de maig, ja podien sortir a fer esport. Per aquest motiu, una de les novetats que inclou aquesta nova enquesta elaborada pel Gabinet Ceres i encarregada per l’Ajuntament de Tarragona per conèixer com la ciutadania està afrontant la situació de confinament per la COVID-19 és l’estat d’ànim dels infants entre 6 i 16 anys amb el confinament.

Un 35% dels infants es mostren menys tristos/es i apagats/es. Això si, l’enquesta evidencia que –comparativament- a Tarragona els infants es troben menys nerviosos, enfadats i apagats que a nivell del global de Catalunya. Així mateix, el 74% de les persones consultades valoren positivament la mesura que permet sortir als menors de 14 anys al carrer i les que tenen fills/es de fins a 14 anys pensen que aquesta mesura també ha agradat als seus infants. El principal motiu per valorar-la negativament és el fet que no s’hagin respectat les recomanacions fetes i que augmenta el risc de contagi donat que el virus encara no està controlat.

Una altra de les dades rellevants és que el 44% de persones consultes afirmen que a la seva llar hi ha algun membre que treballa fora, sent principalment persones que treballen en serveis i activitats essencials. En les darreres setmanes la proporció de treballadors/es de serveis i activitats no essencials ha augmentat considerablement, ja que a partir de l’11 d’abril es va poder retornar a l’activitat professional no essencial i d’obligada presència.

 

Les fonts més fiables d’informació: la OMS i l’Ajuntament

Una de les dades que visualitza l’enquesta és que la font que ofereix més confiança per informar sobre temes relacionats amb el COVID-19 entre les persones consultades és l’OMS, seguida de l’Ajuntament i a continuació venen els mitjans de comunicació i del govern de la Generalitat. Per contra, són les xarxes socials i el govern d’Espanya les que menys confiança inspiren.

Finalment, el 60% de les persones consultades pensen que el confinament durarà un màxim de 30 dies més mentre que el 26% ho allarguen entre 30 i 45 dies més.

A l’enquesta hi han participat 210 persones majors de 16 anys residents a Tarragona. “El proper 18 de maig es farà la tercera enquesta i serà especialment significativa perquè ens permetrà valorar com ha anat l’entrada en funcionament de la fase 1 de l’estat d’alarma, tenint en compte que som de les poques poblacions catalanes que estem en una etapa més avançada del desconfinament”, assegura el conseller Fortuny.