.

Muntatge de Tarragona 21 d'algunes de les noticies més destacades aquest 2015.

Muntatge de Tarragona 21 d’algunes de les noticies més destacades aquest 2015.

1.Tres eleccions en un any

Aquest ha estat un any marcat per les eleccions. El 24 de maig Josep Fèlix Ballesteros al capdavant del PSC es va imposar amb minoria a les municipals. Ballesteros va consolidar el govern socialista a Tarragona, malgrat el pas de 12  a 9 consellers. Les eleccions municipals han deixat l’Ajuntament de Tarragona més fragmentat que mai amb fins a vuit partits polítics representats, rècord absolut de la democràcia. Els PSC ha format Govern amb només nou consellers i per aprovar els pressupostos a finals d’any ha necessitat el suport del PP i del regidor d’Unió.

El passat 27 de setembre Catalunya van celebrar també les eleccions autonòmiques i els tarragonins vam tornar a votar. En les eleccions amb més participació des de la recuperació de la democràcia, la formació Junts Pel Sí (ERC+CDC) va arrasar però es va quedar sense la majoria absoluta. El que van ser platejades com unes eleccions per decidir sobre la independència de Catalunya quedava pendent del suport dels 10 escons de la CUP que encara no ha decidir la seva postura i Artur Mas segueix com a president en funcions.

No contents amb unes municipals i unes catalanes, l’any s’ha tancat amb unes generals on s’ha acabat la majoria absoluta del PP. El resultat del 20D no van ser cap sorpresa. La fi del bipartidisme i el descens dels populars era previsible. Sí va ser una sorpresa la forta entrada de Podemos i les grans expectatives que s’havien generat en Ciutadans que finalment va acabar com a quarta força política. A Tarragona el repartiment de vots si va deixar a fins a sis partits amb un diputat al Congrés Espanyol (En Comú Podem, ERC, PSC, LID, C’S i PP).

L’any políticament ha significat també la fí d’Unió que s’ha quedat fora de la Generalitat i del Congrés i el canvi constant de les sigles dels convergents que es van presentar a les municipals amb CiU, a les catalanes amb Junts pel Sí i a les Generals com a Democràcia i Llibertat.

El 2016 ha de ser l’any del desencallament dels Governs a Catalunya i a Espanya o bé un altre any electoral.

Les eleccions municipals al tarragonès van deixar les habituals victòries de Roc Muñoz, Josep Poblet i Joan Maria Sardà a La Canonja, Vila-seca i La Pobla de Mafumet, la repetida també victòria de Fèlix Alonso (polític de moda) a Altafulla i el canvi a Torredembarra on Eduard Rovira (ERC) és el nou alcalde d’un dels Ajuntaments més calents del territori.

A Salou, Pere Granados, també va repetir alcaldia, com ho va fer Antonio López a El Catllar. Els canvus els van patir els Ajuntaments de Roda de Berà, Pallaresos i Constantí. El convergent Pere Virgili va guanyar les eleccions a Roda.  Als Pallaresos una coalició de CiU, ICV, ERC i els independents de la FIC, donava l’alcaldia a Josep Nolla per davant de Jaume Dominguez que havia estat la força més votada.

I a Constantí el socialista Òscar Sánchez es convertia en nou alcalde del municipi el passat mes de maig.

2. En nom de Covestro

L’anunci del tancament de la planta de Covestro a finals del 2017, antiga Bayer, a Tarragona ha estat una altra de les noticies més importants de l’any. L’acomiadament de 120 treballadors ha mobilitzat als representants polítics de l’Ajuntament i fins a tot a Carme Chacón. Els treballadors han demostrat la viabilitat de la planta tarragonina però la decisió resta, ara, en mans de la seu a Alemanya.

Les institucions i els treballadors cerquen solucions per evitar un tancament que vol dibuixar un full de ruta en els pròxims dos anys per intentar salvar el centre de producció de Tarragona.  La famosa deslocalització i el fet de voler afavorir una planta d’Alemanya en són les raons principals segons els sindicats.

3.A dos anys per els Jocs Mediterranis

El futur d’una de les cites més esperades de la ciutat, els Jocs Mediterranis, també ha estat protagonista de les portades tarragonines.

L’estira i arronsa entre l’organització dels Jocs i l’Estat ha estat un dels serials d’aquest 2015 que s’ha acabat mal solucionant amb un pedaç que no agrada a ningú.

La demanda per part de l’Ajuntament de Tarragona de 14’7M d’euros per la construcció d’un centre aquàtic (piscina olímpica) i la reforma integral del Nou Estadi i la pista de Cam Clar s’ha anat reduïnt amb els mesos fins que el passat mes d’Octubre el president del Consejo Superior de Doportes (CSD), Miguel Cardenal, va anunciar que l’Estat espanyol aportaria 3’4M d’euros als Jocs provinents dels jocs d’atzar esportius.  Tot i la ridícula aportació de l’Estat se segueixen cercant recursos d’altres institucions com la Generalitat o la Diputació.

Precisament l’aportació de la Generalitat ha fet que aquest 2015 ja s’hagi fet el moviment de terres de la zona de l’Anella Mediterrània i s’hagi començat a fer les obres a la zona del Pavelló Sant Jordi.

Els Jocs també han fet oficial aquest any que seran el primer gran esdeveniment esportiu que no apostarà per construir una “Villa” per els atletes i aquests seran ubicats en hotels de Port Aventura.

4.Tarragona celebra els 15 anys de patrimoni de la Humanitat

Aquest any, Tarragona ha celebrat el seu 15èaniversari de la Declaració del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. L’acte més representatiu va ser la inauguració de la plaça de la Unesco. I a partir d’aquest 2015, Tarragona celebrarà cada 30 de novembre el dia del Patrimoni Mundial.

Tarragona s’ha projectat al món amb un documental sobre la Tarraco Romana que va batre rècords d’audiència a la 2 de RTVE i fins i tot amb una APP per telèfons i tauletes on amb un cop de dit pots tornar al passat romà de la ciutat.

A més a més abans d’acabar l’any Ajuntament i Generalitat han signat un conveni marc per a treballar conjuntament en la conservació del Patrimoni.

5. El Retorn del Nàstic

Tres temporades més tard el Nàstic ha tornat a segona A. L’equip entrenat per Vicente Moreno va aconseguir l’ascens el 31 de maig després de superar a la SD Huesca al Nou Estadi.

Els grana havien dominat tota la temporada i al play-off van pujar en la primera eliminatòria de campions. L’equip de Vicente Moreno ha seguit superant rècords jugant com a local on només va perdre un partit en tota la temporada.

L’equip tarragoní amb pocs retocs ha començat de la millor forma possible la temporada a Segona A i tanca l’any situat en posicions de play-off d’ascens a primera divisió . Ha estat l’any també del retrobament amb el Llagostera al Nou Estadi després d’aquella fatídica eliminatòria d’ascens de feia un any. Els grana van tancar un nou fantasma superant per 2 a 0 al conjunt gironí.

L’any de color grana el va segellar també el filial, La Pobla de Mafumet, que va aconseguir un ascens històric a Segona B. Per primer cop La Pobla juga en aquesta categoria i per primer cop també el Nàstic té un filial a la tercera categoria del futbol estatal.

6. El debat per les infraestructures

El territori i les infraestructures. El tall de la N-340 a l’alçada de l’Arboç organitzat pels alcaldes del pacte de Berà ha estat una de les reivindicacions més representatives d’aquest 2015. La demora de l’arribada del tercer fil i les propostes de millora en el servei de regionals i rodalies també han estat protagonistes de debats i propostes.

Els municipis del tarragonès afectats segueixen reclamant la gratuïtat de l’AP7, una acció que no arriba i que manté a la N-340 com una de les vies més castigades del país.

Des de principis d’any s’han organitzat mobilitzacions que s’han trobat també amb les protestes dels alcaldes de les terres de l’Ebre. Tarragona seguirà reclamant la millora de les seves infraestructures no només viàries. Aquest any el Port de Tarragona un dels agents econòmics claus del territori, ha vist com el fet de no tenir ample europeu el deixava sense la inversió important de Daimler.

El 2015 de moment ha estat l’any de les promeses en infraestructures que encara s’han de complir.

El 4d8 de Sant Pere i Sant Pau.

El 4d8 de Sant Pere i Sant Pau.

7. L’any de les millors diades

L’any de les colles tarragonines no serà recordat segurament com un any excel·lent després de veure com els Minyons tancaven la temporada amb el 4d10fm o els Castellers de Vilafranca feien teòriques puntuacions històriques en un Sant Fèlix on la Vella de Valls també es va coronar.

Tot i el fluix final de Jove i Xiquets les dues colles anomenades grans, han fet les seves millors diades aquest 2015.

La Jove venia de fer el millor Sant Magí a mitjans d’Agost abans de trobar-se amb el seu Wmbley particular a El Catllar. El liles van fer la que és fins ara millor diada de la seva història descarregant el P8fm que mai abans havia descarregat i arrodonint la festa amb el 3d9f, el 5d9f i el 9d8. A partir d’aquell 22 d’agost però la colla dirigida aquest any per Carles Ribas va desinflar-se i va caure en els seus propis fantasmes  per acabar patint a finals de setembre amb dues diades de Santa Tecla per oblidar.

Els Xiquets tampoc es van quedar curts i després d’un Sant Magí a mitges van carregar el 2d9fm a Torredembarra el primer diumenge de setembre. Els ratllats van reservar la traca grossa pel primer diumenge de Santa Tecla on van sortir de plaça amb la seva millor diada de la història amb dos castells de gamma extra carregats   2d9fm i P8fm, un 5d9fm també carregat i el 3d9f descarregat. La temporada dels del carrer Santa Anna la van rematar  descarregant el seu gamma extra, el 2d9fm per Tots Sants a Vilafranca.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau recordaran aquest 2015 com el seu millor any. Els verds de Tarragona han apuntat aquest 23 de setembre del 2015 a la seva història. Per primera vegada els del barri cooperativista han aconseguit descarregar el 4d8 que han combinat amb el 3d8 i el 2d7 per fer la seva primera clàssica de vuit.  També els Xiquets del Serrallo han celebrat aquest any on han estat capços de descarregar el seu primer 3d7a i el seu primer 2d7 a la plaça de les cols per Sant Magí. 

8. La Nova Presó de Tarragona

Tot i que es coneix com la nova presó de Tarragona, el cert és que el centre penitenciari de Mas d’Enric es troba al terme municipal d’El Catllar. Un nou centre modèlic, etiquetat com a cinc estrelles i amb equipaments sorprenents com la famosa piscina per tractar-se d’una presó.

Amb anys de retard s’ha posat en funcionament aquest nou centre que substitueix a l’antiga i gastada presó del centre de Tarragona.  Amb nou mòduls i amb capacitat per més de 1.000 interns, Mas d’Enric ha d’ajudar a portar cap a la demarcació als presos tarragonins repartits pel territori.

El 24 de Novembre va entrar en funcionament el nou centre amb els primers 200 interns traslladats des de Tarragona. Abans d’acabar l’any i coincidint amb el dia dels innocents el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas inaugurava oficialment el nou centre.
La presó ha costat més de 106M d’euros i és un dels centres amb més seguretat de toto Europa.

9. La Batalla campal de Salou

Aquest estiu serà recordat com el de la “batalla campal” de Salou. La població que havia fet un pas important per netejar la seva imatge amb l’adéu de la Salou Fest va veure com un escorcoll a una casa on hi vivien manters acabava amb la mort d’un d’aquests manters, Mor Sylla, al caure des del balcó quan fugia dels Mossos d’Esquadra.

Aquesta mort va provocar un dia d’alderulls sencers al municipi i diferents manifestacions en dies succesius. Les càrregues policials i les imatges que es van veure aquell 11 d’agost a Salou van donar la volta al món. Tot un dia sense circulació de trens al tallar-se les vies al pas a nivell del carrer Barcelona i un autèntic anar i venir dels Mossos d’Esquadra que van tenir tot el dia a la població de Salou pràcticament tancada a casa.

10. Més de 18 milions d’euros per Roda de Berà

El sorteig de la loteria de Nadal el passat dia 22 ha estat una de les millors noticies de l’any. Més de 18 milions d’euros pel municipi tarragoní de Roda de Berà. Treballadors i membres de la residència Mirador de Berà, comerciants del municipi i fins i tot regidors van endur-se un pessic bastant sucós.

Tarragona també va veure com la loteria de Nadal deixa uns 2M d’euros amb les 32 sèries d’un cinquè premi que es va vendre a Torreforta. Clients de dos bars, un de Torreforta i un de Camp Clar van ser els principals guanyadors d’aquest cinquè premi que donava 6.000 euros per dècim.

Muntatge de Tarragona 21 d'algunes de les noticies més destacades aquest 2015.

Muntatge de Tarragona 21 d’algunes de les noticies més destacades aquest 2015.

A Joan Marc Salvat. Gràcies per fer junts aquesta feina.