.

.

TOTS 21

Les participants d’un dels equips resolen les missions amb els robots que han dissenyat i programat. Foto: URV

Uns 180 joves de centres educatius de la demarcació de Tarragona i repartits en 19 equips s’han convertit aquest dissabte, 5 de juny, en científiques i enginyeres i han creat solucions  innovadores per  ajudar les comunitats a ser més actives. Han hagut de dur a terme un projecte d’innovació per resoldre un problema real relacionat amb la inactivitat de la societat i han defensat els resultats del seu treball davant d’un jurat.  A més, han dissenyat, construït i programat un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO® MINDSTORMS® per resoldre les missions que han de superar amb els robots. Tot això ho han dut a terme  través  dels  valors  FIRST : descobriment, innovació, impacte, inclusió col·laboració i diversió.

Les guanyadores de l’edició d’enguany de la Firts Lego League Challenge han estat les integrants de l’equip Efigy Girls Team, de l’Escola Ull de Vent de la Bisbal del Penedès, que, juntament amb els equips “Lestonnac” del Col·legi Lestonnac – L’Ensenyança de Tarragona – premi als Valors FIRST- i “Com tu vulgues” de MAC Media, -Premi al Projecte d’innovació-,  participaran a la final estatal que es farà a Tenerife els propers 26 i 27 de juny.

a Universitat Rovira i Virgili,  a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), ha organitzat  la desena edició de la FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) LEGO League, que enguany se s’ha celebrat al Recinte Firal de Tarragona en format híbrid i sense públic. De manera presencial s’hi ha fet la competició del joc del robot, en què hi han estat presents quatre membres de cada equip i l’entrenador dels 19 equips participants. A banda, la resta dels membres dels equips han defensat els seus projectes d’innovació davant de la taula de jutges per videoconferència.

La majoria dels equips participants a FLL Tarragona-Reus ja han superat una fase prèvia, anomenada microFLL. Es tracta de tornejos interns que s’organitzen a les escoles per escollir els representants. Si es tenen en compte tots els qui han participat en aquesta fase prèvia, hi intervenen més de 800 joves de les comarques de Tarragona.

Els nens i nenes d’entre 6 i 9 any també van tenir el seu espai el mes de març a la FIRST LEGO League Explore en què 122 participants d’escoles diferents i repartits en 22 equips van buscar solucions a través del repte PLAYMAKERS. El desafiament els va portar a  explorar la seva ciutat per proposar més espais que animin els ciutadans a jugar i mantenir-se actius. Aquest és el repte al que van donar resposta dissenyant i creant una cursa d’obstacles perquè les persones es mantinguin actives i sanes. Van utilitzar LEGO® Education WeDo per construir i programar almenys una de les parts de la cursa d’obstacles. El dia de l’esdeveniment van exposar els resultats amb un pòster davant d’un equip de científics, també, en format virtual.

Amb l’objectiu de que es converteixi en un esdeveniment territorial, la seu s’alterna cada any entre Tarragona i Reus. A banda del suport dels ajuntaments d’aquestes dues ciutats, es compta també amb el de la Diputació de Tarragona -patrocinador peincipal- , la URV i el de la Fundació Privada Reddis. Tots plegats fan possible que la FLL sigui l’acte més massiu de la demarcació de foment de les  vocacions científiques i tecnològiques.

Relació dels premiats:

  • Premi Fundació Scientia al l’equip guanyador: Efigy Girls Team 2 de l’Escola Ull de Vent (La Bisbal del Penedès)
  • Premi als Valors FIRST: Lestonnac del Col·legi Lestonnac – L’Ensenyança (Tarragona)
  • Premi al  Projecte d’innovació: Com tu vulgues de MAC Media (Vinaròs/La Sènia)
  • Premi al Diseny del Robot: Santa Olibots 7.0 de l’Escola La Parellada (Santa Oliva)
  • Premi al Comportament del Robot: STEmotions del Col.legi Santa Teresa / CST ROBOTICS (Tarragona)
  • Premi ROBOTIX Hands-on Learning a les Joves Promeses: STEmotions del Col.legi Santa Teresa / CST ROBOTICS (Tarragona)
  • Premi a l’Entrenador/a: Albert Oller Pujol
  • Premi a l’Emprenedoria: AlbeLegoRikus de l’Escola Doctor Alberich i Casas

Redacció