.

Un moment de la presentació del projecte

Un moment de la presentació del projecte

L’Ajuntament promou la coeducació i la igualtat a les escoles a través del material didàctic ‘Una setmana per a la igualtat amb l’Edu i la Ka’, que ha editat perquè els alumnes de cicle superior de primària treballin a les aules.

La iniciativa forma part del programa El Tren de la Coeducació, que es porta a terme des de fa més de 7 anys (2009-2010), i que al llarg dels darrers cinc cursos escolars (des del curs 2011-2012) ha treballat mitjançant tallers i intervencions de prevenció educativa els valors de la coeducació i la igualtat de gènere en centres de primària (CEIP Bonavista, CEIP Cèsar August, CEIP Els Àngels, CEIP Sant Salvador), secundària (IES Martí Franquès, IES Comte de Rius) i Llars d’Infants.

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha explicat que “el Tren de la Coeducació és un projecte de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i l’Institut Municipal d’Educació que treballa per transmetre de manera integral i àmplia els valors de la igualtat, sempre des de la perspectiva de la coeducació. Una tasca que creiem que cal iniciar-la des de ben petits”.

El principal objectiu del material didàctic és donar continuïtat al llarg del curs a la tasca realitzada amb els tallers a centres de primària, facilitant un espai de treball que impliqui el professorat dels centres de forma directe i autònoma, i que doni l’oportunitat de fer arribar el treball en valors als contextos familiars i domèstics de l’alumnat.

Així, es posa a l’abast de tots els centres participants (CEIP Bonavista, CEIP Cèsar August, CEIP Els Àngels, CEIP Sant Salvador) un exemplar del material didàctic per a cada alumne/a i un document de suport per al professorat, per tal que els mateixos centres decideixin a quin nivell volen implementar-lo (cicle superior de primària) i duguin a terme la tasca en el marc de cinc sessions dins l’horari lectiu, amb l’autonomia i flexibilitat que permeten el material.

El material didàctic es basa en una història de ficció dividida en cinc capítols, com a punt de partida per al foment de la reflexió de l’alumnat amb l’ajuda de les fitxes d’activitats que s’inclouen al final de cada capítol. Les reflexions que proposa el material s’orienten a diversos continguts lligats a la coeducació, la igualtat de gènere, la llibertat individual enfront la socialització diferencial i els estereotips i rols sexistes, la cooperació i el respecte a la diferència.

Com a punt culminant del treball amb el material didàctic, i amb l’objectiu de fomentar la pròpia creativitat de l’alumnat, s’impulsa el concurs d’expressió “Edu-Ka… tu també!”, que obre la possibilitat de presentar obres d’expressió artística en múltiples formats a tot aquell alumnat que participi de la implementació del material didàctic.