.

.

TOTS 21

Una treballadora d'Acción contra el Hambre analitza les necessitats després del terratrèmol al nord de Síria. Foto: Acción contra el Hambre

Una treballadora d’Acción contra el Hambre analitza les necessitats després del terratrèmol al nord de Síria. Foto: Acción contra el Hambre

El personal d’Acción contra el Hambre a Síria, així com l’equip d’emergència desplegat a Turquia per fer costat al soci local de l’organització, estan donant resposta als terratrèmols esdevinguts a Síria i Turquia, on les necessitats humanitàries continuen augmentant un dia després del pitjor terratrèmol del segle a la zona.

“Els equips d’Acción contra el Hambre a Alep estan duent a terme una avaluació ràpida de les necessitats juntament amb altres organismes per a determinar les necessitats de resposta prioritàries. Els refugis temporals identificats han estat avaluats juntament amb la Mitjalluna Vermella Àrab Siriana i s’han rebut llistes dels medicaments que es necessiten de la Direcció de Salut d’Alep. Donada l’experiència d’Acción contra el Hambre en la rehabilitació de sistemes d’aigua i sanejament en la zona, també s’han avaluat les necessitats d’aigua. Hi ha una necessitat urgent de serveis de transport d’aigua en camions cisterna i s’ha tallat el subministrament d’aigua als barris afectats perquè no obstaculitzi les operacions de rescat”, explica el director de la missió d’Acción contra el Hambre a Síria, Dariusz Zietek.

El cap de la missió siriana va explicar que es necessita una resposta humanitària “a gran escala” per a fer costat a la població siriana vulnerable que, després de més d’una dècada de conflicte i crisi, a més d’estar passant per una crisi econòmica i un temporal de tempestes, ja depenia en gran mesura de l’ajuda humanitària per a cobrir les seves necessitats bàsiques abans del greu sisme.

“Per ajudar la gent a fer front a les seqüeles d’aquesta emergència és necessari subministrar aigua, aliments i refugi, que poden salvar vides. Les organitzacions com a Acción contra el Hambre, que ja són presents a les zones afectades, són les més indicades per a prestar aquesta ajuda pels seus coneixements sobre el terreny i la seva capacitat de resposta ràpida”, assegura Zietek.

Resposta a Turquia
En aquestes hores de cerca frenètica de supervivents als terratrèmols que han deixat més de 5.000 morts en tots dos països, preocupa a més l’estat dels que han sobreviscut, perquè no poden tornar a les seves cases, dormint en milers de casos en vehicles, així com la salut mental de les famílies de les víctimes i dels rescatistes i treballadors humanitaris que assisteixen en aquesta catàstrofe.

“La situació és encara insegura, hi ha molta incertesa. La gran majoria dorm en els cotxes, perquè moltes cases tenen grans esquerdes i fins que no avaluïn els edificis no és segur tornar. A la nostra casa no hi havia gas, ni llum ni aigua potable, però més que ajuda, que fa falta, seria necessari suport psicològic. Serà complicat per al personal de rescat i humanitari que pugui ajudar si no rep aquest suport psicològic. Hi ha gent molt afectada per l’ocorregut”, explica Daniel Martín, treballador d’Acción contra el Hambre i director de l’organització a Colòmbia, i que es trobava a Gaziantep per raons personals al costat de la seva família durant els tremolors.

“Nosaltres acabàvem d’arribar aquella mateixa nit. Estàvem adormits i òbviament ens vam aixecar corrent per a agafar els nens i posar-nos sota el marc d’una porta. El terratrèmol va durar un minut i escaig, però semblava que no anés a acabar mai. La casa es balancejava com si fos una vela. D’aquí, clar, no podíem córrer perquè estava nevant i havíem de posar roba als nens, agafar unes mantes… Vam sortir i ens vam refugiar en una caseta de fusta prop de casa, perquè els nens no es mullessin. Al matí, quan vam poder tornar a casa a recollir algunes coses per marxar, ens va sacsejar el segon terratrèmol. Encara hem tingut sort”, relata el company d’Acción contra el Hambre.

L’equip d’emergències d’Acción contra el Hambre s’ha mobilitzat per a començar una anàlisi preliminar de necessitats a Turquia i oferir el seu suport a l’organització local implementadora al país.

Aquesta unitat està composta per una coordinadora d’emergències, un logista, una coordinadora d’aigua, sanejament i higiene i una coordinadora de salut i nutrició, entre altres persones, amb l’objectiu de gestionar i coordinar la resposta logística al terratrèmol, incloent-hi accions d’enviament urgent d’aigua, productes d’higiene, així com materials per al refugi, nutricionals i logístics, entre altres.