.

.

TOTS 21

L’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo a l’entrada a l’Audiència Nacional el dia després de quedar en llibertat provisional, el 4 de març de 2021. Foto: Andrea Zamorano

El vincle del CNI amb el 17-A ha sacsejat la política catalana. Diversos dirigents han reaccionat a Twitter per reclamar esclarir els atemptats, després que l’excomissari José Manuel Villarejo hagi afirmat aquest dimarts en seu judicial que els atacs de La Rambla i Cambrils del 2017 van ser “un error greu” de l’aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, que “va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya” abans de l’1-O. De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat als serveis jurídics de la Generalitat que estudiïn les declaracions “i les accions legals pertinents que es puguin emprendre”.  Per a Aragonès els atacs van ser “una barbàrie” que han marcat la societat “per sempre”. Per això ha considerat que “si les paraules de Villarejo són certes, calen explicacions ja”. “Coneixem bé com funcionen les clavegueres de l’Estat, per això exigim que s’investigui per tal d’esclarir la veritat”, ha afegit. Aragonès ho ha dit a Twitter, on ha afegit: “Per la veritat. Per les víctimes, pels catalans i catalanes i per tots els qui estem del costat de la pau i la democràcia”.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit que “és absolutament imprescindible saber la veritat”. La consellera Lourdes Ciuró ha qualificat el fet d'”ignominiós”, i l’expresidenta Carme Forcadell ha apuntat que és “molt greu”, alhora que ha reclamat aclarir les paraules de Villarejo.

Borràs ha afegit que, “a la llum de les greus informacions aparegudes”, ara és “absolutament imprescindible saber la veritat”. “Aportar transparència a un atemptat tan greu és fonamental. Ocultar informació sota la premissa del secret oficial no aporta credibilitat, al contrari, desacredita”. La presidenta del Parlament ha reclamat aprovar la comissió d’investigació al Congrés, que fins ara no ha rebut prou suports per a constituir-se. “Ara és l’hora de donar la cara i assumir les responsabilitats que corresponen”, ha conclòs.

El Parlament sí que va crear una comissió d’investigació sobre el 17-A. El seu president, el diputat Jordi Munell (Junts), alcalde de Ripoll, també ha reaccionat avui a Twitter: “Molt greu aquesta declaració. Ara cal exigir de nou als partits que ho varen bloquejar, una comissió d’investigació al Congrés espanyol i explicar en seu parlamentària pública les exposicions i conclusions de la Comissió de Secrets Reservats”.

El qui va ser conseller d’Interior durant els atemptats, Quim Forn -empresonat després per l’1-O, i indultat l’any passat-, ha preguntat què pensa fer la Fiscalia. “Xiular com ha fet el Congrés de diputats? Tenim dret a saber la veritat”.

El conseller de la Presidència d’aleshores, Jordi Turull -també empresonat i indultat- ha preguntat amb retòrica si es tracta de “terrorisme d’Estat”. “Que repugnants! I és que entre ells (togues i corts mediàtiques) s’ho taparan tot, sota la lògica de ‘primero és la unidad y despues la verdad'”, ha afegit.

També hi ha dit la seva l’expresident Quim Torra: “Gravíssim. Ens trobaríem davant d’un crim d’estat. Cal arribar fins el final”.

ACN