.

.

TOTS 21

Un dels locals on es van decomissar les llavors. Foto: Guàrdia Civil

Un dels locals on es van decomissar les llavors. Foto: Guàrdia Civil

Entre els mesos de maig i juny, la Guàrdia Civil ha denunciat 17 establiments Growshop de la demarcació de Tarragona per vendre llavors de marihuana sense etiquetar i sense garanties de traçabilitat del producte pel consumidor final. En l’operació s’han incautat 26.088 llavors de l’espècie “cannabis Sativa L”, amb un valor aproximat de 170.000 euros.

Una inspecció fiscal realitzada a principis del mes de març en una Growshop de Torredembarra va descobrir diferents varietats de llavors de cànem que es comercialitzaven sobretot pel cultiu il·lícit de cànnabis. A partir d’aquí, es van executar diferents operatius per evitar que la comercialització d’aquestes llavors derivés en plantacions de cànnabis que servissin per elaborar haixix i marihuana.

Arrel d’això, es van inspeccionar 17 establiments on es venien llavors de cànem de procedència desconeguda, algunes de plantacions il·lícites o d’autoconsum, i altres a través d’empreses legalment constituïdes que facturaven amb un impost reduït que es reserva exclusivament a l’agricultura, flors, i plantes ornamentals.

Les varietats comercialitzades generen en el seu procés de floració un THC (Tetrahidrocannabinol) d’entre un 15 i un 20%, mentre que només s’autoritzen les que garanteixen una producció inferior al 2% i es destinin a producció industrial o tèxtil, i sota supervisió i control.

 

Les inspeccions van detectar 81 infraccions, 58 a la Llei 30/2006, que regula les llavors i plantes de viver, 4 a la normativa de consum, 7 al Reial Decret 1311/2012 que regula la venda de productes fitosanitaris, 4 a la Llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, per tinença de droga, 5 a la Llei 37/1992 de l’impost sobre el valor afegit i 3 a la Llei Orgànica 12/1995 de repressió del contraban.

La normativa obliga que les llavors de qualsevol tipus, incloses les de cànem, estiguin etiquetades pel departament competent del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí com a «llavors certificades» per ser autoritzades amb fins industrials i d’alimentació. D’altra banda, la llei que regula el cultiu i la producció disposa que cap persona física ni jurídica pot dedicar-se al cultiu de plantes destinades a la producció d’estupefaents.