.

.

TOTS 21

Mario Cortés, el primer per l'esquerra, en un acte a l'Ajuntament

Mario Cortés, el primer per l’esquerra, en un acte a l’Ajuntament

El gerent de l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT), Mario Cortés, ha dimitit, segons ha pogut saber Tarragona21. Mario Cortés ha comunicat per carta a la presidenta de l’organisme, Begoña Floria, la seva decisió, que l’ha acceptat. La carta porta data del passat dia 20. Des del passat mes de juny, Cortés havia manifestat a Floria la seva voluntat de deixar el càrrec perquè considerava acabada la seva etapa, que compagina amb altres tasques.

Tarragona21 ha tingut accés a la carta enviada per Cortés a Floria. En ella, Cortés li recorda que al juny li va participar “la meva voluntat de deixar de tenir la responsabilitat de la gerència que em vau encarregar i la intenció de sol·licitar la reubicació dins de l’organigrama de l’empresa”. Així serà i Cortés no deixa l’empresa, torna al seu lloc de treball com a cap de servei.

La missiva segueix dient que “altres compromisos i obligacions tant personals com polítics no em permeten el grau d’exigència i dedicació que requereix la gerència d’aquesta empresa” i acaba agraint la confiança que Floria li ha dipositat durant els anys de la seva gerència. Cortés és també regidor d’Urbanisme a l’Ajuntament d’Albiol i a Floria li havia expressat que considerava acabada una llarga etapa i era necessari noves energies.

A la dreta, Mario Cortés

A la dreta, Mario Cortés

Darrerament, Cortés ha estat notícia per suposades irregularitats a l’EMT. Ciutadans i la CUP havien demanat recentment la seva dimissió com a gerent de l’Empresa Municipal de Transports per suposades irregularitats en encadenar fins a 17 contractes amb la mateixa empresa, segons els dos grups. Es tracta de la firma Cinesi, a qui hauria encadenat 17 contractes entre 2011 i 2015, per un valor total de 274.287 euros. La firma va ser la guanyadora del concurs públic per a redactar el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible l’any 2010.

La gran majoria dels 17 contractes posteriors s’haurien dut a terme prescindint dels principis marcats per la llei de contractació pública i suposar un fraccionament encobert. Ciutadans denunciava que els objectes dels contractes són massa sovint prou similars per a poder-se adjudicar conjuntament i haurien superat els 18.000 euros, a partir dels quals no es permet la contractació lliure. Tres d’aquests contractes podrien ser irregular per haver-se adjudicat com a contractes menors tot i superar el límit legal a partir del qual s’han de sol·licitar com a mínim la concurrència de tres empreses.

La CUP considerava que aquestes adjudicacions eren un motiu de pes per depurar responsabilitats i per això es van sumar a la demanda de dimissió del gerent de l’EMT.

Ciutadans va denunciar posteriorment que l’EMT havia contractat repetidament des de 2011 Jordi Gisbert SCP, empresa propietat de Jordi Gisbert Estrada, qui resulta ser soci de Mario Cortés en una tercera firma, Eurotecnics Baix Ebre-Montsià SL, amb seu a Tortosa. Des de 2011, l’empresa va facturar 50.000 euros a l’EMT.

L’ajuntament ha enviat un comunicat poca estona després de la publicació de la notícia per part de Tarragona21 on s’han explicat les raons i la presidenta de l’EMT, Begoña Floria i el mateix Mario Cortés han donat la versió oficial dels fets.

Floria ha explicat que les raons exposades per Mario Cortés “són de caire personal, per poder complir amb les obligacions polítiques que va adquirir a les últimes eleccions municipals”. La presidenta ha aprofitat el consell per posar en valor la tasca realitzada per Mario Cortés durant aquests vuit anys, on els reptes han estat majúsculs i els obstacles moltes vegades també. “Amb Mario Cortés al capdavant de la gerència, s’han assolit objectius gens fàcils. Entre molts altres, redreçar un passat de mala gestió, improvisació, manca de previsió i un servei deficient, unes accions totes elles que pretenien el desmantellament d’aquest servei públic”, ha assegurat Floria.

Cortés ha manifestat, per la seva banda, que “vam heretar una xarxa en precari en 2006, i l’hem transformat en una xarxa estable amb una cobertura territorial que supera el 98%. Deixo iniciat el procés per retornar a l’EMT a la digna i convenient situació que una empresa amb més de 200 treballadors i treballadores, amb una flota de mes 70 autobusos i que mou més de 9 milions de viatgers l’any es mereix”.

Altres elements que s’han posat en valor de la tasca de Cortés han estat l’haver dotat l’EMT de la tecnologia més puntera per oferir a l’usuari eines que li permetin un aprofitament del seu temps de viatge, com el temps d’espera en parada i optimitzar la seva despesa amb la utilització de la T-Avança, un títol de transport amb modalitat de post-pagament que ajusta el cost en funció del numero de viatges realitzats al mes i a la tarifa mes econòmica. “La T-Avança és pionera a tot l’Estat i l’interès que ha generat ha fet que se’ns convidi a presentar-la en diversos fòrums, compartint escenari amb altres projectes com la T-Mobilitat que desenvolupa la Generalitat de Catalunya, o la Oyster i Travelcard del transport públic de Londres”, ha afegit la Presidenta.

Cortés ha comentat, finalment, que “és hora de nous projectes i reptes per al transport públic, que requereixen energies renovades. Un nou desafiament polític i social, amb el qual espero participar des d’altres aspectes, per transformar-lo en una part integral d’una ciutat en bon funcionament, que pugui retenir treballs, atraure inversions i sostenir una vida d’alta qualitat. Un bé públic que ha de beneficiar passatgers i no usuaris per igual”.

Finalment, Mario Cortés ha afegit que “renuncio ara amb la seguretat que vaig assumir la meva responsabilitat fa 8 anys amb honestedat i dedicació, en defensa dels interessos de la ciutadania d’aquesta ciutat” i també ha agraït “la confiança que l’equip de govern i la presidència d’aquesta empresa ha dipositat en la meva persona, gràcies a ella he pogut ser part activa per millorar el servei de transport públic”.

J. Garcia