.

.

TOTS 21

Ahir la pluja va respectar la sortida del Seguici Petit, encara que el xàfec de la nit va obligar a suspendre el sopar popular, el ball de revetlla i el concert de Lildami i Lágrimas de Sangre al Parc de la Festa. Foto: Reus Cultura

Dimarts de Vigília i Completes a la Festa Major de Sant Pere de Reus, que arriba al seu penúltim dia amb molt de concert popular i amb un invitat ‘honor especial com és l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. El batlle de la ciutat veïna participarà a la processó d’anada i tornada del seguici a l’ofici de Completes d’aquest dimarts al vespre, i serà l’encarregat d’encendre la Tronada de la Festa Major.

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia.

9.00 h, des de l’AJUNTAMENT, sortida de la cercavila dels gegants, la Mulassa, els nanos i l’Àliga per recórrer els carrers i places de la ciutat.

12.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb la Banda de la Festa Major. Versions de les peces musicals del seguici portades a l’escenari amb una orquestra de músics locals i una posada en escena original i despreocupada.

17.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa.

17.00 h, des de l’AJUNTAMENT, cercavila dels gegants, els nanos i l’Àliga.

De 18.00 a 24.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets.

18.00 h, pels CARRERS DE NUCLI ANTIC, cercavila del Lleó.

19.00 h, al CARRER D’EN VILAR, Ruta del Carrasclet. Ruta per descobrir els espais de Reus del 1714 i els personatges més importants del Reus modern. Preu: 3,5 €, reserva prèvia a https://anseducacio.cat/reserva-ruta.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els nanos, la Mulassa, els gegants, el Carrasclet, el Ball de Sederes, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga, ens oferiran els seus balls, danses i castells.

20.15 h, al CARRER D’EN VILAR, Ruta del Carrasclet. Ruta per descobrir els espais de Reus del 1714 i els personatges més importants del Reus modern. Preu: 3,5 €, reserva prèvia a https://anseducacio.cat/reserva-ruta.

20.15 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l’anada a Completes del Seguici Festiu. Simultàniament, des del CAMPANAR, Toc General de Festa.

20.45 h, a la PORTA DE L’AJUNTAMENT, ball solemne curt de l’Àliga com a salutació a les autoritats.

21.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, anada a Completes de la Corporació Municipal amb el convidat d’honor de la Festa Major, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. També hi són convidats els alcaldes i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, precedits per la Bandera de la Ciutat, els macers i els guardadors de la Tronada, amb l’acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

21.15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemne Ofici de Completes. L’homilia anirà a càrrec de Mn. Francisco Giménez Porcuna, adscrit a la prioral de Sant Pere anteriorment, i a Reus, va ser rector de la parròquia de Sant Francesc, entre altres parròquies de l’arquebisbat. Presidirà el prior amb l’antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confeccionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del s. XX per Marià Fortuny Madrazo, fill de l’il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i un dels preveres de l’Arxiprestat. Antigament, era custodiada pel síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els “Goigs de Sant Pere”, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la prioral a càrrec de Josep Enric Peris i Vidal. Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels gegants i del bestiari.

Quan finalitzin les ballades, l’alcalde, des del balcó de l’Ajuntament, mostrarà un mocador blanc per indicar l’encesa de la TRONADA. A continuació, tindrà lloc un castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que tindrà acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

Un cop acabada l’anada a Completes, sopar popular, ofert conjuntament pels Xiquets de Reus i el Casal Despertaferro, al carrer de Rosich i al carrer de Martí Napolità. El sopar consistirà en una fideuà. Venda de tiquets al bar 3d9 i a la Taverna Despertaferro.

23.00 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, gran revetlla de Sant Pere amb el concert de Los Diablos, per continuar amb el ball de l’Orquestra Metropol. Una nit màgica amb aquestes dues formacions que iniciaran Los Diablos, una de les formacions més populars de música dels anys setanta, que destaca pels seus èxits i per la llarga vida musical. El grup català va començar cantant cançons de moda, l’èxit els va arribar amb la popularitat de la cançó Un rayo de sol, que va marcar la línia musical desenfrenada del grup. Seguidament serà el torn de la reusenca Orquestra Metropol, una de les grans formacions del país amb un repertori atrevit, una qualitat musical excel·lent.

24.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, revetlla jove amb Canya d’Or, Seguirem i la Ghetto Orchestra. Els reusencs Canya d’Or, una de les formacions de grallers més capdavanteres del país, portarà la seva proposta de versions de grans clàssics i de la música més actual. Seguirem, el grup tribut d’Obrint Pas, farà ressonar les cançons de la formació valenciana, i la reusenca Ghetto Orchestra, que celebra enguany el 10è aniversari, tancarà una nit de revetlla per no parar de ballar!

24.00 h, a LA PALMA, 30a Nit de Marxa.

24.00 h, al PASSEIG DE MATA, revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2022. Organitza: La Fàbrica i Bella Itàlia da Gino.

24.00 h, a la PLAÇA DEL TEATRE, revetlla dels anys 80 i 90 amb el DJ Juanjo Odena de la Discoteca Parchís i el DJ Llambrik de l’Electro-vermut de Reus. Organitza: Associació Vermut i Rialles

Redacció