.

.

TOTS 21

Celebració, enguany d’un acte a Messer. Foto: Cedida

Els Mossos d’Esquadra han detingut a sis responsables de les empreses Messer Ibèrica i Carburos Metálicos, totes dues situades al polígon químic nord Tarragona, segons ha confirmat Tarragona21. Entre els detinguts es troba el director de Messer, Rubén Folgado, a l’hora president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona -AEQT-.

Després de mesos de recerca, la policia catalana ha activat aquest dijous a primera hora del matí una operació que ha acabat amb els detinguts amb indicis pressumptament de delictes de pràctiques empresarials fraudulentes, defraudatòries i corrupció en negocis que haurien comès els membres de les cúpules de les dues companyies, dedicades a la fabricació de gasos.

La falsificació de tarifes de llum, peça separada de la que investiga presumptes  irregularitats en concessió de llicències d’obre s la planta del Morell

Els sis detinguts són sospitosos d’una estafa multimilionària per haver falsificat, presumptament, dades per a obtenir un contracte més avantatjós amb la companyia elèctrica que subministra a aquestes plantes químiques. En falsificar el tram tarifari, el subministrament era més econòmic amb el que també augmentaven la seva competitivitat en el mercat, segons l’Agència EFE. El cas deriva d’una altra peça principal oberta per suposat delicte urbanístic, prevaricació i malversació, entre d’altres, i on figuren gairebé una vintena de persones investigades. En aquest procediment s’investiguen presumptes irregularitats en la concessió de llicències d’obres d’una planta de Messer al Morell, al polígon nord, l’any 2009 i una posterior ampliació el 2012.

Rubén Folgado. Foto: Tarragona21

Aquestes irregularitats haurien començat en la dècada dels 90 del segle passat. Els detinguts han estat traslladats a les dependències de la comissaria central dels Mossos d’Esquadra a Tarragona mentre l’operació policial continua oberta.

Entre els sis detinguts també consta Ahmed Ababou, director general de Carburs Metàl·lics, l’única planta de separació de gasos d’aire a Catalunya situada en el polígon petroquímic nord de Tarragona. La policia catalana també ha arrestat a Karl Hauck, vicepresident de l’Associació de Fabricants de Gasos Industrials i director general de Messer, i al director comercial de Messer, Enric Acosta, segons EFE.

Segons ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la investigació està a càrrec del jutjat d’instrucció 2 de Tarragona, que té oberta una peça separada, de la que s’ha obert el secret de sumari al migdia, en el marc de la qual avui s’han produït el seguit de detencions policials. Segons informa el TSJC, «aquesta peça separada deriva d’una peça principal que es troba oberta per: delicte urbanístic, prevaricació i malversació, entre d’altres i on hi ha gairebé una vintena d’investigats».

L’empresa Messer ha emès un comunicat en el qual assegura que «s’ha posat a disposició de les autoritats judicials» per col·laborar en l’esclariment dels fets que investiga el jutjat número 2 de Tarragona, relacionats amb presumptes pràctiques empresarials fraudulentes, defraudatòries i corrupció. Aquest divendres els Mossos d’Esquadra han detingut sis directius de Messer i Carburos Metálicos, entre els quals hi ha el director tècnic de Messer, Rubén Folgado, que també és president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT). En la nota, Messer ha afegit que confia en la integritat dels seus treballadors i ha recordat que les actuacions judicials es troben sota secret de sumari.

L’AEQT assumeix la presidència

Altrament, l’AEQT ha reaccionat al cap de poques hores assumint la presidència de Folgado de manera provisional. Afirma en un comunicat que ‘davant els fets que han tingut lloc aquest matí’, i d’acord amb els estatuts de l’organització, ‘el Comitè Executiu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha assumit provisionalment i de forma col·legiada les funcions de la presidència de l’organització per garantir la continuïtat de la seva normal activitat’. Pel que fa al detall dels fets que s’investiguen referents a diferents empreses, l’AEQT ‘no en té cap coneixement ni informació i confia que s’esclareixin el més aviat possible’.

(Seguirà ampliació)

Redacció