.

.

TOTS 21

Un dels exemplars trobats per la Guardia Civil. Foto: Guardia Civil

Un dels exemplars trobats per la Guardia Civil. Foto: Guardia Civil

El Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil ha interceptat dues persones que venien de forma ambulant aus exòtiques al pàrquing d’un conegut centre comercial de Barcelona. Els fets van passar el 22 de juliol i van permetre intervenir 29 ocells exòtics protegits per la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES). La policia investiga la comercialització dels animals, sobretot les cries, via un portal de compravenda en línia, on rebien encàrrecs en diferents localitats de la costa mediterrània, als quals ells mateixos es dirigien en una furgoneta per fer entrega de les aus. Ara per ara es té constància de vendes previstes a Barcelona, Tarragona i València.

El dispositiu policial va permetre enxampar els responsables del negoci en un moment en què s’havia de fer una venda, i que els agents van aprofitar per fer una inspecció als ocells, que aparentment estaven en bon estat. Segons ha informat l’institut armat, eren transportats per vehicle i transportista no autoritzats, i no tenien ni documentació sanitària ni de tinença.

A l’interior de la furgoneta s’hi van localitzar 29 aus exòtiques protegides pel conveni CITES, concretament 23 agapornis procedents d’una petita zona central i oriental d´Àfrica, dos ‘Pyrrhura Molinae’ originaris de Sud-amèrica, i un ‘Kakariki‘, nadius de les illes del sud del pacífic i que gaudeixen de la màxima protecció a CITES, sent molt alta la seva restricció comercial per la seva greu perill d’extinció.

Aus exòtiques que es venien de manera ambulant. Foto: Guardia Civil

Aus exòtiques que es venien de manera ambulant. Foto: Guardia Civil

Els dos venedors, un home i una dona de nacionalitat espanyola, tenen un nucli zoològic a Múrcia amb autorització per a la cria d’aus ornamentals, però no van acreditar disposar de la documentació necessària per a la cria i el comerç d’aus exòtiques protegides per la convenció internacional CITES.

Els agents van instruir actes per diferents infraccions administratives, entre elles transportar animals sense complir les condicions higienicosanitàries, no tenir actualitzat el llibre del nucli zoològic, no tenir autorització per transportar, manipular i vendre animals i per vendre’ls de forma ambulant.

Un veterinari de la Generalitat va col·laborar amb els agents de la Guàrdia Civil per verificar l’estat de salut dels animals, que van ser traslladats per tenir-ne cura en un centre autoritzat de la província de Barcelona.

S’han sol·licitat diligències d’investigació penal a la fiscalia provincial de Barcelona per esbrinar il·lícits penals a la tinença i comerç sense autorització de cria d’aus protegides.

ACN