.

.

TOTS 21

Uns avis amb una nena, d'esquena, parlant amb una dona a la porta de la llar d'infants municipal d'El Morell. Foto: ACN

Uns avis amb una nena, d’esquena, parlant amb una dona a la porta de la llar d’infants municipal d’El Morell. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut una exeducadora de la llar d’infants municipal del Morell de 32 anys acusada de maltractar els nens que cuidava. Després de declarar al jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona, s’ha decretat llibertat provisional amb càrrecs per la monitora: estarà durant 6 mesos inhabilitada per realitzar qualsevol professió relacionada amb la cura de menors, i no es podrà acostar a menys de 100 metres del centre.

Maltractaments des del curs 2008-2009

La detenció ha estat ordenada pel jutge dos dies després de rebre l’atestat dels Mossos d’Esquadra per presumptes delictes de tracte degradant o vexatori i lesions per part de l’exmonitora de la llar d’infants, M.R.P. Segons s’informa en l’atestat, els maltractaments podrien haver començat ja durant el curs 2008-2009, quan va començar a treballar a la llar d’infants, i s’haurien allargat fins pocs mesos abans de ser acomiadada, l’abril de l’any passat.

Investigats l’alcalde i l’exregidora per presumpte encobriment

D’altra banda, també s’estan investigant l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, i l’exregidora d’Ensenyament, Montserrat Ibáñez, per possibles irregularitats en la contractació d’aquesta treballadora i també per presumpte encobriment i omissió del deure de perseguir els delictes.

Privació de l’inhalador a un nen asmàtic

En la interlocutòria, el jutge recull el cas d’un dels menors d’edat que tenia asma infantil i por als sorolls forts. Segons l’atestat, la cuidadora feia creure que subministrava al nen la medicació que necessitava per l’asma, sense que ho fes en cap de les ocasions.

Durant el curs següent va tornar a tenir el mateix alumne, a qui haura seguit sense donar la medicació i, a més, li hauria fet esclatar globus a la cara i sortir al pati mentre es feien obres, tot i l’angustia i la por que sofria el menor pels sorolls forts.

Una clavícula trencada

Posteriorment, un dels seus alumnes va sofrir un trencament de clavícula mentre es trobava sota la seva custòdia. En el mateix curs, el pediatra d’una de les alumnes de la investigada va fer que els pares portessin la seva filla a fer una exploració psicològica degut a un canvi sobtat de comportament i un augment de l’agressivitat.

L'interior del centre. Foto: Blog de la llar d'infants del Morell

L’interior del centre. Foto: Blog de la llar d’infants del Morell

Entre les altres vexacions i maltractaments que el jutge cita de l’atestat hi ha tractar-los de forma agressiva, baixar-los els pantalons davant dels seus companys per ridiculitzar-los, fer-los menjar a la força, tirar-los al terra, i insultar els seus pares. Els maltractaments van pasar desapercebuts per la majoria de les famílies durant molt de temps perquè, degut a la curta edat de les víctimes, es justificaven al·legant accidents jugant al pati o amb els companys.

El paper de l’Ajuntament

Segons el jutge, l’atestat indica que ja en el curs 2009-2010 l’anterior directora de la llar d’infants va comunicar a Ibáñez les irregularitats, sense que es fes res al respecte. El 2011-2012 s’haurien tornat a posat els fets en coneixement de l’anterior regidora d’Ensenyament. La interlocutòria també diu que, segons sembla, els pares de l’alumne amb la clavícula fracturada van demanar reunir-se amb Ibáñez i amb l’alcalde per denunciar el tracte rebut, i que aquest últim es va negar a rebre’ls.

En un comunicat, l’Ajuntament ha negat que tingués coneixement dels fets més enllà de finals del 2015, quan la directora va posar en coneixement de l’actual regidora d’Ensenyament, Victòria Grau, lesions aparegudes al front d’un dels nens que haurien estat provocades per agressions de la detinguda. Grau va solicitar un informe que va derivar en un expedient, i aquest va acabar amb l’acomiadament de la monitora. L’educadora va interposar un recurs contra aquest acomiadament, que està en tràmit.

L’acusada de maltractaments a la llar d’infants del Morell no podrà dedicar-se a cuidar nens ni acostar-se al centre