.

 

Els Mossos d’Esquadra han detingut 23 persones d’una organització criminal acusats de robar en 35 domicilis catalans. Segons ha pogut saber Tarragona21, cinc d’ells van ser al Camp de Tarragona: a la urbanització Las Moriscas del Creixell, a Riudecanyes, a Duesaigües, a Vilabella i a la urbanització Bon Sol de Valls. També se’ls acusa de robar quatre caixers automàtics utilitzant explosius i de realitzar estafes sistemàtiques que consistien en sostreure documents acreditatius i targetes bancàries per després fer-se passar pel titular i extreure diners en efectiu a la finestreta de l’entitat bancària.

La primera fase d’aquesta investigació, duta terme íntegrament per la Unitat Central de Robatoris amb Força (UCRF) en col·laboració amb la Unitat Territorial d’Investigació del Camp de Tarragona, es va iniciar l’abril de 2016 i va finalitzar el 3 d’agost. En aquest període els agents van detenir 14 persones, que van passar a disposició judicial el dia 5 d’agost de 2016. El Jutjat d’Instrucció número 2 de Valls va ordenar l’ingrés a presó de set de les persones detingudes.

Dos dels caixers que va rebentar la banda criminal. Foto: Mossos

Dos dels caixers que va rebentar la banda criminal. Foto: Mossos

Van robar dos caixers rebentant-los amb explosius

Els seus coneixements en matèria d’explosius els permetia cometre robatoris a caixers amb la utilització d’una barreja de gasos. Concretament se’ls atribueix el robatori comès durant la nit de Sant Joan a l’interior d’un centre comercial situat a Sant Quirze del Vallès. En aquella ocasió van fer explotar dos caixers automàtics i, per garantir-se la fugida, van tallar diverses vies d’accés col·locant-hi matalassos que cremaven, llençant-hi punxes metàl·liques i creuant-hi vehicles sostrets.

A més dels integrants de l’organització, en les estafes bancàries hi participaven persones d’origen espanyol que, a canvi de diners, es feien passar pels titulars dels documents. Cometien aquestes estafes per tota la geografia catalana però també s’han detectat casos a altres zones de l’Estat espanyol: València, Vitòria i Pamplona. En aquesta primera fase se’ls va relacionar amb 20 robatoris en cases, 5 d’ells al Camp de Tarragona.

Un centenar de DNI sostrets per realitzar estafes bancàries

Durant els registres domiciliaris es van recuperar, entre d’altres, un centenar de DNI sostrets. Aquests documents provenien principalment de furts i robatoris a interior de vehicle, de robatoris violents i de robatoris amb força en habitatges. També es van localitzar joies, rellotges i aparells electrònics —provinents de robatoris a domicili— així com un gran nombre de punxes metàl·liques, com les que es van trobar a les immediacions dels caixers automàtics explotats, i diners en efectiu coberts de tinta, mecanisme de seguretat propi dels caixers quan els diners són retirats per la força.

Una de les armes intervingudes durant els registres. Foto: Mossos

Una de les armes intervingudes durant els registres. Foto: Mossos

A la segona fase de la investigació es va constituir un equip conjunt entre Mossos d’Esquadra i diferents unitats del Cos Nacional de Policia, ja que els sospitosos havien començat també a operar a la Comunidad de Madrid. En aquest cas la investigació es va iniciar al juny i van concloure el 23 de gener amb la realització de set entrades i perquisicions a diferents domicilis de Catalunya i amb nou detinguts. Se’ls atribueixen delictes de robatori amb força a domicilis i també a caixers, novament amb ús d’explosius.

Respecte als robatoris amb força, en aquesta ocasió se’ls ha pogut relacionar amb quinze robatoris. La majoria van ser comesos en diversos municipis de la Selva Interior, la Selva Litoral, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental. L’objectiu principal era sostreure diners en efectiu, joies i objectes electrònics.

Els investigadors també els han pogut atribuir l’autoria de dos nous robatoris a caixers automàtics fent servir explosius, un dels quals comès a finals de de juny a Riudellots de la Selva d’on es van emportar un 7.300 euros i un altre en grau de temptativa a Badalona. En aquest segon cas els lladres van llençar a les vies d’accés unes 500 punxes metàl·liques per dificultar la resposta policial i assegurar-se la fugida. A més, diversos vehicles particulars van patir punxades de rodes i fins i tot una persona es va ferir trepitjant un d’aquests claus.

En el cas dels tres casos de robatoris amb força a caixers també se’ls considera autors dels delictes de tinença d’aparells explosius i de danys agreujats pels desperfectes provocats en les explosions provocades, a més dels robatoris dels vehicles que van utilitzar per dur a terme els robatoris.

La investigació també ha permès identificar persones de l’entorn delinqüencial dels detinguts, totes de fora de l’Estat espanyol, que col·laboraven amb l’organització criminal falsificant la documentació i gestionant la compravenda dels objectes sostrets en els robatoris a domicilis. Igualment se’ls ha pogut imputar a alguns dels detinguts un delicte contra la salut pública, i se’ls han intervingut aproximadament quatre quilograms de marihuana.

Durant la investigació s’ha constatat també l’alta mobilitat dels investigats, alguns dels quals acumulen antecedents en diferents països de la Unió Europea, en algun cas fins i tot en quatre països diferents. Policialment es té constància de la seva actuació en països com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Suècia, Itàlia i Regne Unit.

Els detinguts de la segona fase van passar a disposició judicial el 25 de gener. En aquest cas el Jutjat d’Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners va decretar l’ingrés a presó de tres dels integrants del grup.

La investigació continua oberta per determinar si han participat en més robatoris i per localitzar la resta de membres de l’organització que han estat identificats i pels quals s’han emès ordres judicials de crida i cerca.

Les joies recuperades en el decurs dels escorcolls als domicilis dels detinguts s’han penjat a la pàgina web d’objectes recuperats dels Mossos d’Esquadra per possibilitar que siguin reconegudes pels seus legítims propietaris.

/* JS para menú plegable móvil Divi */