.

Imatge de ll’actuació que s’està fent aquest matí. Foto: Cedida

Una agent de la Guàrdia Urbana precintant l’entrada de l’edifici desallotjat. Foto: Eloi Tost

Una operació conjunta entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra inciada poc abans de les set d’aquesta matinada ha acabat amb el desallotjament de tres joves que ocupaven il·legalment diversos habitatges de l’edifici situat al carrer dels Ferrers número 7 de la Part Alta. Amb l’autorització judicial provinent del Jutjat de Primera Instància número 3 de Tarragona, els agents han actuat a la planta baixa, al primer i al tercer pis i a un magatzem soterrani i han obligat a marxar als ocupes il·legals. Es dona el cas que un dels desallotjats ha acabat sent detingut per incomplir una ordre d’allunyament de la seva parella, que estava amb ell en el moment de l’entrada policial.

Al segon pis de l’edifici hi viu una dona de lloguer que assegura que en els darrers mesos ha passat un calvari. Posteriorment la propietat del bloc de pisos ha tapiat finestres i portes per evitar que hi tornin a entrar ocupes.

Un paleta tapiant una de les finestres de l’immoble del carrer dels Ferrers desallotjat. Foto: Eloi Tost

Problemàtiques de tot tipus

En els darrers mesos la problemàtica de les ocupacions a la Part Alta ha anat creixent. Diversos veïns han denunciat que ocupes han entrat en habitatges abandonats, ja fos per robar o per instal·lar-s’hi. En alguns casos han acumulat brutícia i manipulat la instal·lació elèctrica i fa unes setmanes, al mateix carrer dels Ferrers, van causar un incendi a un altre edifici. També s’han denunciat robatoris i agressions. També en les darreres setmanes des de l’Ajuntament de Tarragona s’ha actuat. L’actuació més important fins ara ha estat el desallotjament de quinze pisos d’un edifici del barri del Serrallo, en el qual també hi havia hagut problemes de convivència amb el veïnat.

L’entrada de l’edifici desallotjat. Foto: Eloi Tost

En el dispositiu d’aquest dijous hi han participat cinc dotacions de la Guàrdia Urbana en coordinació amb cinc dotacions més dels Mossos d’Esquadra. També hi havia dues funcionàries judicials. Tal com ha detallat Elisabeth, la llogatera que no ha estat desallotjada, l’operatiu ha començat cap a dos quarts de set del matí i ha durat aproximadament una hora. Ha comentat que va entrar a viure a l’immoble al mes de març, coincidint amb l’inici del confinament, i que en aquella època van començar-hi a entrar ocupes. Fins i tot ha assegurat que a ella l’han agredida, robada i li han arribat a trencar la porta per entrar a casa seva”. “Ha estat un infern”, lamenta. “No sé com ho he aguantat. Et veus atrapada amb gent amb la qual no és fàcil la convivència. Han destrossat els pisos, no han respectat res”, ha assegurat.

Segons ha descrit, a l’inici va intentar pactar amb ells unes normes mínimes “però mai les van complir”. “Hi havia baralles i crits fins les set del matí. La policia cada dia venia i cada dia hi havia gent nova”, ha descrit. Amb les portes tapiades i després de l’actuació policial confia que la situació es calmi.

el conseller de Seguretat Ciutadana Manel Castaño, durant la roda de premsa d’aquest migdia per informar sobre l’operatiu contra els ocupes. Foto: Mauri

Diversos avisos als ocupants per tal que abandonessin l’edifici en els darrers dies

Durant els darrers dies s’havien fet diversos avisos als ocupants de l’edifici per tal de que l’abandonessin el més aviat possible, ja que el desallotjament era imminent. Això ha permès que avui només hi haguessin 3 ocupants. Serveis socials i diferents entitats socials estan fent el seguiment de les persones que vivien a l’edifici. Aquest desallotjament és el desenllaç d’un procediment que es va iniciar quan els propietaris de l’edifici, assessorats per la Guàrdia Urbana, van denunciar l’ocupació il·legal. Cal tenir en compte que l’ocupació anava acompanyada de diferents derivades com l’augment de la delinqüència i problemes de convivència a la zona. Per aquesta raó, el conseller de Seguretat Ciutadana Manel Castaño ha volgut destacar en roda de premsa aquest migdia que des de sempre “s’ha mantingut molt contacte amb els veïns i s’ha comptat amb la seva complicitat que ha facilitat la tasca de la Guàrdia Urbana”.

Des de l’Ajuntament i des de la Guàrdia Urbana, s’ha actuat proactivament per tal de buscar solucions a la situació del carrer Ferrers, i a més Castaño ha volgut remarcar que l’ocupació d’edificis “és un problema global que no només s’ha de tractar des de la seguretat. Calen polítiques d’habitatge i actuacions dels serveis socials i els serveis municipals estem treballant en aquest àmbit”. A més el conseller ha remarcat que des de l’Ajuntament “estarem molt vigilants que aquest problema no es traslladi a altres punts de la ciutat”.

Aquest desallotjament s’emmarca en el que es coneix com a dispositiu Vibio, un dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i el Cos de Mossos d’Esquadra a la Part Alta que ha  fet més de 600 operacions a la zona des del passat mes de febrer – 470 per part de la Guàrdia Urbana i 205 per part de mossos-.

J.S. – ACN