.

.

TOTS 21

El sostsinspector en cap de la unitat d'investigació dels Mossos, Eduard Vicenç, amb un paquet d'heroïna valorat en 14.000 euros. Foto: Joan Marc Salvat

El sostsinspector en cap de la unitat d'investigació dels Mossos, Eduard Vicenç, amb un paquet d'heroïna valorat en 14.000 euros. Foto: Joan Marc Salvat

Els Mossos d’Esquadra han tancat l’operatiu antidroga més important de la història de Catalunya i el més important de l’any a tot l’Estat espanyol. En total, s’han detingut 36 persones al Baix Penedès, 20 de les quals es troben en presó provivisional, i s’han requisat 35 quilos d’heroïna valorada en 2 milions d’euros al mercat negre. Tal i com ha explicat Xavier Porcuna, intendent portaveu dels Mossos d’Esquadra a Catalunya, “es tractava d’un supermercat de la droga amb vincles al Marroc i Holanda, i que des del Baix Penedès subministrava l’heroïna tant a Mora d’Ebre, com Tarragona, Sitges o Barcelona”.

Es tracta de la principal organització criminal dedicada al tràfic d’heroïna a Catalunya i estava formada, principalment, per una vintena de persones d’origen magrebí i amb els papers totalment en regla, segons han indicat els Mossos. Completaven la banda criminal una desena de ciutadans espanyols, dos holandesos d’origen marroquí i un portuguès. El subministrador principal radicava a l’Arboç i el magatzem a Banyeres del Penedès.

Vida austera i milionària

Concretament, els Mossos han explicat que els traficants duïen a terme una vida austera al Baix Penedès: “No portaven cotxes d’alta gama ni vivien en grans cases. Fins i tot, vivien de les ajudes de Caritas; però quan arribaven al Marroc eren els reis de la seva zona”, ha detallat el sostsinspector en cap de la unitat d’investigació dels Mossos, Eduard Vicenç.

L’acció policial, que no es dóna per tancada a l’espera de noves detencions, s’ha saldat amb la incautació de set vehicles i catorze entrades a domicilis. Les indagacions les van iniciar la Unitat d’Investigació del Vendrell el passat mes de febrer, a partir de la detecció d’un important punt de subministrament d’heroïna al detall ubicat en aquesta localitat del Baix Penedès.  Les vigilàncies efectuades per la Unitat d’Investigació van permetre acreditar que es produïa un trànsit constant de compradors d’heroïna al grup inicialment investigat.

Heroïna d’alta puresa

Si bé l’heroïna que es troba al mercat negre ronda pureses d’entre el 2% i el 5%, els Mossos han detallat que l’heroïna comissada en aquest operatiu és d’una extrema puresa i que a l’espera de noves confirmacions, ronda el 25%. En concret, i pel to marronós del producte, la policia argumenta que l’origen d’aquesta droga provenia del que s’anomena la ‘Lluna d’or’, en països com l’Afganistan i el Pakistan. Un cop elaborada, la droga seguia la ruta per Rússia i els països de l’antiga Unió Soviètica fins arribar a Holanda, actualment, el principal país on es mou la droga.