.

.

TOTS 21

Un registre domiciliari fet a Tarragona durant la operació. Foto: Guàrdia Civil

Un registre domiciliari fet a Tarragona durant la operació. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desarticulat una xarxa de ciutadans afincats a Tarragona, Barcelona i Guadalajara que planificaven introduir enviaments de cocaïna mitjançant correus o “mules” (passatgers de vols que transporten la droga amagada als seus equipatges o sota la roba) a través dels aeroports de l’Estat.

La detenció a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas d’un passatger procedent de Colòmbia que volia introduir 5,265 quilos de cocaïna oculta en una equipatge de mà va permetre identificar la resta de membres de la xarxa.

L’actuació s’engloba dins l’operació Mers, gràcies a la qual s’ha desarticulat també una altra banda que introduïa la droga a la càrrega dels vols comercials, i que estava relacionada amb la que operava des de Tarragona.

El balanç del desmantellament de les dues xarxes és de 12 detinguts i 7 registres domiciliaris en què s’han intervingut 106 quilos de cocaïna, 1 quilo de substància per adulterar-la, 19.000 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics. A més, l’Autoritat Judicial ha emès 3 Ordres Internacionals de Detenció contra tres membres de les organitzacions desarticulades.

L’operació va començar l’any 2015, gràcies a la col·laboració del Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional dels Estats Units, que va informar de l’existència d’una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna i al blanqueig de capitals que operava a Colòmbia i a Espanya.

 

Les investigacions han estat dutes a terme per l’EDOA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, i dirigides pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la Fiscalía especial Antidroga de l’Audiència Nacional.