.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha confirmat que la Comissió de Salut Pública ha descartat ampliar el temps entre l’administració de la primera i la segona dosi de la vacuna contra la covid-19. Per tant, es manté la pauta de 21 dies entre les dues dosis de Pfizer i de 28 dies per a la de Moderna. “No hi ha res a modificar”, ha afirmat aquest dimarts en una compareixença al Senat. Darias ha celebrat que es mantingui així perquè injectar les dues dosis té “avantatges”, ja que garanteix “doble protecció”. La ministra ha afirmat que calia obrir el debat perquè ho van demanar algunes autonomies.

Pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la decisió del Ministeri “és una mala notícia per l’estratègia de vacunació”. Així ho ha afirmat després de conèixer la informació a través del telèfon mòbil. Moments abans havia defensat que l’ampliació a les vuit setmanes permetria tenir vacunats els majors de 48 amb una dosi al juny.

Johnson&Johnson reprèn la distribució de la vacuna Janssen a la UE després de l’aval de l’EMA

Johnson&Johnson reactiva la distribució de la vacuna Janssen a la Unió Europea. Així ho ha anunciat aquest dimarts la companyia després que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) hagi reafirmat l’aval a la vacuna, malgrat catalogar un reduït nombre de casos estranys de trombosi amb trombocitopènia com a “efectes secundaris infreqüents” del vaccí. La multinacional ha assegurat que entregarà els 200 milions de dosis comprades per la UE, però no ha concretat si abans del juny podrà enviar els 55 milions promesos.

L’agència de Salut dels Estats Units va recomanar a principis de la setmana passada la suspensió de la vacuna Janssen per sis casos estranys trombosis entre gairebé 7 milions de vacunats als EU. Johnson&Johnson va paralitzar les entregues a la UE arran d’aquesta decisió.

L’Sputnik encara no està en òrbita

L’EMA també ha assegurat que la revisió de la vacuna Sputnik encara està “en una fase inicial”. El regulador de la UE va començar a examinar el vaccí rus a principis de març, però encara no ha rebut els estudis amb les dades sobre els possibles efectes secundaris de l’antídot contra la covid-19. “La revisió està en una fase inicial i encara no hem vist les dades de farmacovigilància”, ha afirmat aquest dimarts la directora de l’EMA Emer Cooke, preguntada per si s’han detectat casos de trombosis estranyes en vacunats amb l’Sputnik.

Més indicacions sobre l’ús d’AstraZeneca “a finals de setmana”

D’altra banda, l’EMA donarà més indicacions sobre l’ús de la vacuna d’AstraZeneca “a finals de setmana”. Així ho ha indicat la mateixa Cooke, assegurant que la revisió sobre els casos estranys de trombosi encara està en curs. El regulador de la Unió Europea els va catalogar a principis d’abril com a “efectes secundaris infreqüents” de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca, però segueix investigant possibles factors de risc, ja que per ara no ha pogut determinar que l’edat o el gènere hi tinguin relació. L’EMA continua recomanant l’ús d’AstraZeneca per vacunar tots els majors d’edat perquè els beneficis superen els riscos de patir un cas rar de trombosi.

A Brussel·les esperen que la informació addicional de l’EMA sobre les trombosis amb trombocitopènia detectades en un grup reduït de vacunats permeti homogeneïtzar els criteris d’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca a la UE.

ACN