.

Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils. Foto: Joan Marc Salvat

Mercè Dalmau, alcaldessa de Cambrils. Foto: Joan Marc Salvat

Des de l’estiu del 2011, amb l’entrada del nou govern encapçalat per la convergent Mercè Dalmau, fins a dia d’avui, l’Ajuntament de Cambrils i els seus òrgans municipals han tancat cinc contractes diferents amb la consultora Efial: tres d’ells amb la mateixa corporació, un altre amb Cambrils Audiovisual (per esclarir els números de l’empresa i que, un any més tard, acabaria amb el tancament de la ràdio i televisió municipal) i un darrer amb l’empresa municipal d’aparcaments Aparcam, per modificar la gestió de la zona blava. “Aquests són tots els contractes amb Efial i tots són regulars”, ha defensat Dalmau.

Davant les acusacions per possibles “irregularitats” esgrimides pel cap de l’oposició, Robert Benaiges, contra el govern de Cambrils, l’alcaldessa Mercè Dalmau ha volgut defensar la “transparència i normalitat” dels contractes amb la consultora Efial. Dalmau s’ha referit al secretari municipal per assegurar que “no hi ha hagut ni encadenament ni fraccionament dels contractes amb Efial”.

L’administració pública ha de posar a concurs públic aquells treballs que ordeni i superin els 18.000 euros (sense IVA). La normativa també sosté que no es poden fraccionar ni encadenar contractes inferiors a 18.000 euros per saltar-se el topall. “I això no ha passat a Cambrils”, ha resolt Dalmau. L’alcaldessa ha explicat que els contractes amb Efial van des del 2011 fins al 2013 el més recent i per tant, considera, que “no es pot parlar ni d’encadenament”.

La relació amb Efial

Dalmau ha detallat un per un els cinc contractes amb Efial. El primer, el juny del 2011, corresponent a un estudi econòmico-financer per 15.550 euros (més IVA); el novembre del 2011, un pla de sanejament per 16.275 euros (més IVA); i, el darrer pagat pel consistori, de 13.700 euros (més IVA) per a la transformació en societat mercantil de l’Institut Municipal d’Esports. Una quantitat que, segons Dalmau, només es va pagar en un 60% per l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.

Paral·lelament, Efial ha cobrat 7.500 euros (més IVA) per l’estudi de comptabilitat i gestió de la societat; i 9.650 (més IVA) per la reformulació de la zona blava. En total, 69.205 euros.

Dalmau: ‘Benaiges és un oportunista’

Per tot plegat, l’alcaldessa considera que la compareixença de Benaiges d’aquest dilluns va ser “oportunista”, aprofitant el ressò mediàtic que està tenint la consultora Efial arran de la seva relació amb el cas de Torredembarra i que ha acabat amb tota la junta de govern imputada. Dalmau ha justificat la decisió de comptar amb Efial perquè “en teníem bones referències” i ho ha desvinculat de la rumorologia que vincula aquesta consultora amb municipis convergents: “Efial ha treballat per una llarga llista de municipis socialistes i, si avui es dóna el cas que la majoria són de CiU és perquè al país són majoria”.

A més a més, Dalmau ha respost Benaiges –que l’acusava de manca de transparència i no tenir la informació sobre Efial–: “Com pot dir que no té la informació?”, s’ha preguntat l’alcaldessa. Dalmau ha explicat que Benaiges “té tota la informació que ha demanat” i ho ha exemplificat amb una instància, signada pel mateix Benaiges, conforme havia rebut la informació sol·licitada.

Joan Marc Salvat