.

És la segona fase del programa FEAD 2022. Foto: Creu Roja

És la segona fase del programa FEAD 2022. Foto: Creu Roja

Catorze assemblees locals de Creu Roja i 23 organitzacions associades de repartiment ja distribueixen els productes d’alimentació de la segona fase del Programa d’Ajuda Alimentària a les persones més desafavorides, FEAD 2022, a la demarcació de Tarragona. En aquesta fase, un total de 539.343 quilos d’aliments arribaran a més de 15.700 persones en situació de vulnerabilitat de la demarcació a través de Creu Roja, encarregada del 50% de la distribució d’aquest programa a nivell estatal juntament amb la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL).

El programa FEAD està cofinançat en un 100% pel fons d’Ajuda a la Recuperació per a la Cohesió i els Territoris d’Europa (REACT-UE) per incrementar el suport al Fons d’Ajuda Europea per a les persones més Desfavorides (FEAD), amb l’objectiu d’abordar la situació dels qui s’han vist afectats socialment i econòmicament per la crisi de la COVID-19.

Enguany el Programa FEAD s’ha desenvolupat en dues fases, en aquesta s’inclouen al lot de productes entregats: llet, oli d’oliva, arròs blanc, mongetes cuites, conserva de tonyina, pasta, tomàquet fregit en conserva, galetes, macedònia de verdures en conserva, fruita en conserva, cacau soluble i potets infantils d’arròs amb pollastre i de fruita per a les famílies amb infants a càrrec.

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), és qui s’encarrega de la selecció dels aliments que segueixen criteris bàsics de qualitat i varietat, fàcil manipulació i conservació, llarga vida útil i amb un format adequat per a la destinació final de l’aliment.

L’alimentació, com a dret fonamental de totes les persones, ha de ser entesa com a alimentació digna i adequada, motiu pel qual la cistella d’aliments que es lliura a les persones beneficiàries d’aquest programa conté productes essencials, de fàcil transport i emmagatzematge, que suposen una gran ajuda al dia a dia de les famílies vulnerables.

A més del lliurament d’aliments, totes les organitzacions ofereixen com a mesura d’acompanyament bàsic informació sobre els recursos socials més propers, elaborada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

Fins a 1,3 milions de persones a tot l’Estat es beneficiaran d’aquests productes el 2022, en el que es repartiran un total de 76,3 milions de quilos d’aliments a través de Creu Roja, FESBAL i les organitzacions associades.

Altres ajudes per complementar el programa FEAD
A més d’aquest important Programa d’Ajuda Alimentària FEAD, Creu Roja compta amb d’altres programes i projectes destinats a la cobertura de necessitats bàsiques (no només de productes d’alimentació, sinó també d’altres productes de primera necessitat, com ara els d’higiene personal i de la llar).

Una part important d’aquestes ajudes es concreta en l’entrega de ‘targetes moneder’ que permeten a les famílies poder adquirir productes directament en establiments comercials per un import determinat. A través d’aquest sistema les beneficiàries poden accedir a aliments frescs i de temporada, adequats a les seves necessitats. Així, s’obre el ventall de productes, afavorint una alimentació saludable i variada, i reduint l’impacte ambiental en la gestió de les ajudes per alimentació.

Bona part d’aquestes ajudes es poden oferir gràcies a donacions d’empreses, que solidàriament contribueixen a pal·liar aquesta greu forma de vulnerabilitat, i a la col·laboració amb institucions i administracions (de tots els nivells territorials), amb les quals s’han establert convenis de cooperació per a atendre les necessitats bàsiques d’alimentació.