.

.

TOTS 21

La unitat canina de la Creu Roja que es presentarà a Roda de Berà. Foto: Cedida

La unitat canina de la Creu Roja que es presentarà a Roda de Berà. Foto: Cedida

El proper dissabte, a la una de la tarda, el cos de voluntariat de Creu Roja presentarà amb un simulacre els seus equips de recerca i rescat canins. Serà al costat de la caseta de socorrisme de la platja Llarga de Roda de Berà.

L’objectiu de la unitat canina ERIE (Equip de Resposta en Emergències de Cerca i Rastreig) és trobar persones desaparegudes en qualsevol entorn i circumstància, ja sigui en situacions puntuals o bé en grans desastres naturals. L’equip està configurat per donar resposta tant a nivell nacional com internacional i ho conformen diversos gossos de fins a 17 races diferents i els seus guies, tots voluntaris de la Creu Roja formats en primers auxilis i dotats d’un equip de comunicacions portàtil.

Una de les seves peculiaritats és que ho integren gossos de diverses races, amb la finalitat d’aprofitar les habilitats específiques de cada animal per localitzar a les persones desaparegudes. Així és poden trobar gossos de Pastor Alemany, Golden Retriever, Rottweiler, Bloud Haun, Pastor Belga Malenois, Schnauzer mini, Boubier de Berna, Beagle, Braco Alemany, Bòxer, Dòberman, o Pastor de Brie, entre d’altres.

El rastreig utilitza el mètode “Ercbuli”, que es centra principalment a seguir el rastre de la persona desapareguda partint d’un objecte, roba, sabata o qualsevol element que hagi estat en contacte amb ella.

Els gossos que conformen l’equip han estat entrenats durant dos anys. Un cop aconsegueixen la preparació, s’examinen de tres proves basades en la resistència, la dificultat amb temps i en el mitjà aquàtic i el bosc poblat. En el cas que superin les proves, Creu Roja els homologa amb una titulació específica.