.

Captura de pantalla 2016-03-31 a les 15.55.10

Només el 36% de la població immigrada atesa per la Creu Roja a la província de Tarragona rep prestacions, tot i que el 59,8% està en situació de desocupació. Així ho indica el 9è estudi de L’Observatori de la Creu Roja a Catalunya, “Les persones immigrades en situació vulnerable”, presentat aquest dijous, 31 de març, a la seu tarragonina de la institució. L’estudi constata que, entre les persones d’origen immigrant que van arribar a casa nostra durant els anys de bonança econòmica, s’han cronificat situacions de pobresa i vulnerabilitat.

L’estudi, el primer monogràfic sobre població migrada de l’Observatori, parteix de 214 enquestes a persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja al conjunt de la demarcació. La procedència majoritària és el Magrib (50%), mentre que el 22% han nascut a Amèrica (majoritàriament a Amèrica del Sud o Central) i el 14% en d’altres punts de l’Àfrica. El 72% de les persones enquestades tenen la seva situació regularitzada. La mitjana d’edat se situa al voltant dels 40 anys, i el 86% viu amb família i fills. Pel que fa al sexe, és majoritàriament femení (60% dones i 40% homes).

La meitat dels que treballen, sense contracte

L’estudi indica que la situació laboral i econòmica de les persones immigrades enquestades és molt precària. El 59,8% de persones enquestades estan desocupades i, entre les persones que treballen (amb o sense contracte), prop del 70% té ingressos inferiors a 500 euros mensuals, molt per sota del salari mínim interprofessional de 655,20 euros. Una de les conclusions que s’extreuen de comparar les dades de la província de Tarragona respecte les del conjunt de Catalunya és que els ingressos mensuals de la unitat familiar són ostensiblement més baixos. Cal tenir en compte que només el 26,1% de les persones enquestades treballen i, d’aquestes, prop de la meitat de les que treballen ho fan sense contracte. En els últims 5 anys, la seva situació laboral ha empitjorat 7 de cada 10 casos (el 41,1% perquè ha perdut la feina i el 36% perquè ha empitjorat les seves condicions laborals).

Tot i la seva precarietat laboral, només el 35% de les persones immigrades en situació vulnerable rep algun tipus de prestació, percentatge que era proper al 50% l’any 2013, segons indicava l’informe “Habitatge i col·lectius vulnerables” de l’Observatori de Vulnerabilitat. El 2013, el percentatge de població autòctona en situació vulnerable –no analitzada en el present estudi – que rebia prestacions era el 69%.