.

.

TOTS 21

Foto de grup dels veïns i veïnes de Creixell que han col·laborat amb les seves vivències en el llibre 'Creixell fa memòria'. Foto: Tots21

Foto de grup dels veïns i veïnes de Creixell que han col·laborat amb les seves vivències en el llibre ‘Creixell fa memòria’. Foto: Tots21

Creixell fa memòria és el títol del llibre que s’ha presentat avui al Casal Municipal d’aquest poble del Baix Gaià i que ha mobilitzat tots els veïns i veïnes. Sense pràcticament cap cadira buida al casal, el diputat al Parlament Eusebi Campdepadrós ha presentat a l’antropòleg Jordi Suñé, autor del llibre i de diversos treballs de recerca sobre la comarca. Tot seguit, Suñé ha parlat de la seva obra, que ha estat editada per l’Ajuntament de Creixell.

Creixell fa memòria és un treball de caire històric i etnogràfic realitzat a partir d’una trentena d’entrevistes a àvies i avis del poble. Suñé ha comptat amb el suport tècnic de Sergi Clofent i Pau Josa, que han enregistrat vídeos i escanejat fotografies i documents per tal d’elaborar productes audiovisuals en un futur proper que donin a conèixer el patrimoni del municipi.

El llibre està a la venda a la Biblioteca de Creixell. Foto: Tots21

El llibre està a la venda a la Biblioteca de Creixell. Foto: Tots21

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l’entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l’aigua corrent, no existien. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d’una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d’una, aquest tros de món es va transformar amb la urbanització del litoral, l’abandonament de la terra, l’arribada del turisme i dels cotxes.

En el llibre s’inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s’explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc.

El calendari festiu
Pel que fa a les celebracions, es fa esment de diverses tradicions vinculades al calendari festiu. El lector descobrirà pràctiques ben curioses, com la de cridar als Reis d’Orient encenent llibants vells de les sínies o la de passejar el ninot del Carnestoltes per les cases i les masies del municipi. Pel que fa als costums, es podrà llegir com anaven a buscar l’aigua a la font amb galledes, com prenien la fresca al carrer, com engreixaven porcs als aixolls o com rentaven la roba a les basses de les sínies.

Creixell fa memòria també dels túnels que travessen el nucli antic, la Torre de l’Hostal, les històries de pirates, el contraban, els cursets de cristiandat, el patrimoni de pedra seca i l’impacte de l’arribada a Creixell dels nous invents que van revolucionar la vida quotidiana. Un apartat ben curiós és el que fa referència al teixit associatiu, on es descobreix la passió pel futbol d’ara fa 100 anys, l’existència d’entitats d’ajuda mútua com la de Sant Antoni o el funcionament del Sometent. Finalment, Suñé recull algunes notícies històriques referents al segles XIX i XX, on es podrà descobrir, per exemple, com es van viure les guerres carlines al segle XIX o com es van iniciar les urbanitzacions a partir del 1962.

Al fons, Jordi Suñé durant la presentació. Foto: Tots21

Al fons, Jordi Suñé durant la presentació. Foto: Tots21

Tal com ha explicat Jordi Suñé durant la presentació, Creixell fa memòria “no és només un llibre, és un projecte que recull el testimoni oral d’una trentena de veïns i veïnes que expliquen com es vivia al municipi”. Les fotografies i la documentació antiga han permès contextualitzar moltes de les converses que han tingut lloc a Cal Cabaler i a les cases particulars. Resseguint les històries de vida, s’ha rescatat com era la vida quotidiana d’aquest petit poble abans que desaparegués una manera de viure molt diferent a la d’avui en dia. Creixell feia olor de vi i de garrofes. Els seus sons estaven relacionats amb la pagesia, els carros i els oficis artesanals com els boters. Els matxos donaven voltes al tomb i els engranatges feien girar les sínies. Els catúfols vessaven l’aigua damunt de la pastera que omplia lentament la bassa. Els més petits jugaven al carrer i tothom prenia la fresca davant de casa quan s’acabava la jornada laboral.

El Casal Municipal de Creixell s'ha omplert fins a la bandera. Foto: Tots21

El Casal Municipal de Creixell s’ha omplert fins a la bandera. Foto: Tots21

Tot d’una, el món va canviar. El turisme, la construcció i les urbanitzacions van transformar un paisatge que no havia canviat gaire durant generacions. Van arribar també nous serveis impensables fins llavors, com l’aigua corrent a les cases o el clavegueram. Creixell fa memòria i mira enrere amb l’objectiu que no es perdin les arrels. L’objectiu del llibre, segons el seu autor, també és “que tothom pugui gaudir d’aquest petit tros de món donant vida a les imatges en blanc i negre i als records dels més grans. Creixell té futur perquè té unes arrels profundes i unes branques ben obertes al món. Creixell és un poble amb identitat pròpia, té ànima”.

Un dels avis que ha col·laborat en el llibre recollint el seu exemplar. Foto: Tots21

Un dels avis que ha col·laborat en el llibre recollint el seu exemplar. Foto: Tots21

Els avis i àvies, els protagonistes
Després de la presentació del llibre, s’ha fet un petit homenatge a tots els avis i àvies que han col·laborat en el projecte i, esmentant-los un a un, se’ls hi ha fet entrega d’un exemplar del llibre i han rebut els aplaudiments de tota la sala. El llibre es pot comprar a la Biblioteca de Creixell a un preu de 20 euros.

V.Tapias