TOTS 21

L'alcalde, Jordi Llopart, amb els regidors Montse Muñoz, Francesc Sentís i el director territorial de Cultura, Jordi Agràs. Foto: Tarragona21

L’alcalde, Jordi Llopart, amb els regidors Montse Muñoz, Francesc Sentís i el director territorial de Cultura, Jordi Agràs. Foto: Tarragona21

El municipi de Creixell ha estrenat aquesta tarda de dissabte Biblioteca adscrita a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat i també Arxiu Municipal. El que va començar en 2012 sent un punt de lectura ha acabat esdevenint una Biblioteca Municipal adscrita a la Generalitat, el que conferirà més dotació i activitats per als actualment prop de 600 associats.

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència del director territorial de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs; del president del Consell Comarcal, Frederic Adan, a més de l’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, regidors del consistori i de l’alcalde de Salomó, Antoni Virgili.

L’alcalde ha recordat que el 21 de juny de 2013 al lloc, les antigues escoles, es va inaugurar la sala de lectura, «que no té res a veure amb el que avui inaugurem». Aleshores encara hi havia el gimnàs. «La finalitat de la sala de lectura era la d’arribar on som avui; formar part de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya».

«Hem acomplert un repte», ha dit Llopart en parlar d’un espai que es coneix com a BiblioCreixell. «Avui Creixell es troba dins un sistema modernitzat amb els nous avenços tècnics, un sistema de lectura pública potent que ens ha d’ajudar a fer un país més culte, crític i democràtic».

«Amb aquest sistema pretenem que Creixell sigui un poble més lector, per ser més culte i més ric». «Ha de ser un lloc de transmissió de coneixements i de proximitat». Junt amb Cal Cabaler i l’espai per a joves formen un conjunt per posar a l’abast dels usuaris i les entitats «els llocs per al desenvolupament dels seus projectes».

Una imatge de la Biblioteca en la jornada inaugural d'avui

Una imatge de la Biblioteca en la jornada inaugural d’avui

L’Arxiu Municipal

Paral·lelament, l’acte ha servit per inaugurar l’Arxiu Municipal, situat als baixos de l’edifici de la Biblioteca. En 2010, Creixell es va acollir al servei d’assistència patrimonial documental de la comarca. L’Arxiu Històric ha implantat un «control eficient de la documentació». Ara «s’assegura la preservació del patrimoni documental local i es millora el funcionament de l’administració local», ha destacat l’alcalde.

Actualment, l’Arxiu compta amb 250 metres linials de documenatcició, i el nou dipòsit té una capacitat de 361 metres. El fons abarca des de 1812 fins a l’actualitat. «Es tracta d’un Arxiu Municipal en clau de present i de futur», ha destacat l’alcalde, de forma que «es fa possible el tractament correcte de la documentació històrica i es racionalitza la gestió de la documentació administrativa», dos components essencials «per tractar  correctament el patrimoni documental de Creixell».

L’acte ha comptat també amb les paraules del director territorial de Cultura, Jordi Agràs, i la presentació del regidor de Cultura, Francesc Sentís.

J.G.