.

Reunió d’alcades i alcaldesses celebrada a Vilallonga del Camp. Foto: Cedida

S’amplia el cordó de protestes contra la inseguretat de les indústries químiques. Ara són ja municipis d’interior que no tenen química als seus termes municipals, però estan afectats pels plans d’emergència, els que s’estan mobilitzant exigint més seguretat.

El dia 19 hi ha convocada aturada i manifestació, a la que s’han sumat, a més de sindicats i associacions de veïns, els ajuntaments de Tarragona, Constantí, Vila-seca i La Canonja, que tenen químiques al seu terme municial. Ara la protesta s’extén als que no en tenen.

Els municipis afectats per l’obligatorietat o bé per la recomanació de comptar amb Plans d’Acció Municipal envers el PLASEQCAT de la província de Tarragona s’han autoconvocat el 19 de febrer, a les 19:00 hores, a l’Ajuntament de la Secuita, per ‘posar en comú les inquietuds municipals davant les situacions de risc’ que poden comportar aquest tipus d’instal·lacions, ‘fets que malauradament hem pogut comprovar amb tres incidents soferts
durant els darrers vuit mesos’, afirma el col.lectiu.

Els alcaldes i les alcaldesses tenen en comú el fet de ‘voler garantir la millor gestió de les possibles incidències dins dels nostres termes municipals, així com la necessitat de mantenir formada i informada a la població de què passa i com s’ha d’actuar en cada moment’. Aquesta inquietud i responsabilitat municipalista ‘no pretén qüestionar la indústria química o petroquímica al territori, som conscients que la seva implantació no és nova i alhora és generadora d’un important nombre de llocs de treball, ja sigui de forma directa o indirecta’, recalquen.

Però alhora ‘s’ha de minoritzar i preveure tot el risc inherent i de qualitat ambiental de la seva activitat dins del marc establert per la UE’. Els municipis cerquem la implicació de la Generalitat de Catalunya en l’elaboració, actualització, control i dotació de recursos dels mencionats plans, així com la implantació dels sistemes d’avís a la població i la formació continuada del personal al servei de l’administració local i de la població en general.

Aquesta inquietud municipalista va començar a materialitzar-se el passat 17 d’octubre en una reunió d’alcaldes/esses dels Garidells, La Secuita i Vilallonga del Camp, a l’ajuntament dels Garidells. La segona reunió es va celebrar el 15 de gener a l’ajuntament de Vilallonga del Camp, a la que es van sumar els/les alcaldes/esses del Milà, El Rourell, La Masó i Vallmoll.

En aquesta tercera trobada que se celebrarà a l’Ajuntament de la Secuita s’ha estès la participació a tots els/les alcaldes/esses de la província de Tarragona afectats, així com també a la presidenta de la Diputació de Tarragona. Tot plegat sumen 29 ajuntaments més la Diputació de Tarragona.

Redacció

/* JS para menú plegable móvil Divi */