.

.

TOTS 21

Un visitat, seguint una de les obres exposades

Un visitat, seguint una de les obres exposades

Cornudella de Montsant s’ha convertit a partir d’aquest cap de setmana en municipi referent en la figura del reputat pintor reusenc Josep Morató Aragonès, mort fa deu anys i nomenat fill adoptiu de la vila. El municipi ha inaugurat l’Arxiu Morató Aragonès, fruit de l’interès de l’anterior alcalde, Josep Maria Castan, i de la filla de pintor, Maria Elena Morató, de tirar-lo endavant.

L’Arxiu s’ubica en una sala de l’edifici de l’antiga Fundació Roger de Belfort, immoble batejat com a Casal Jaume I, on s’hi exposa obra paisatgística seva, amb especial rellevància als paisatges que va pintar a Cornudella de Montsant i a Siurana. Morató, reusenc però de descendència familiar cornudellenca, hi va viure una llarga estada. També hi ha obra pintada a lloc com miravet o de pobles i ciutats castellanes.

L’Arxiu Morató Aragonés (AMA) es va crear el 2009 amb l’objectiu de preservar la memòria de l’artista, promoure el coneixement de la seva obra i donar visibilitat pública als seus arxius personals, relacionats amb la ciutat de Reus i de Cornudella de Montsant, on va viure la seva infantesa i on va descobrir la seva vocació pictòrica de la mà d’Ignasi Mallol. L’exposició inaugural mostra una selecció de paisatges pintats entre 1937 i 2006, on es fa palesa l’evolució estilística i cromàtica de l’artista en el decurs de la seva trajectòria pictòrica.

L'alcalde, Salvador Salvadó, després de signar el conveni amb la vídua de l'artista, Monserrat Pàmies. A la dreta, Elena Morato

L’alcalde, Salvador Salvadó, després de signar el conveni amb la vídua de l’artista, Monserrat Pàmies. A la dreta, Elena Morato

L’acte d’inauguració tenia lloc el dissabte, 9 de juliol, amb la signatura prèvia del conveni de cessió del material entre la família i l’Ajuntament, amb la vídua del pintor, Montserrat Pàmies; la filla, Elena, i l’alcalde de Cornudella, Salvador Salvadó, com a avaladors del document.

Posteriorment, s’ha procedit als parlaments inaugurals. L’alcalde ha agraït la tasca de l’anterior alcalde i de la filla del pintor per fer realitat la cessió i posada en valor d’un patrimoni que suposa per a Cornudella “fer un salt endavant” en el camp cultural.

L’Arxiu disposarà de material personal del pintor, com paletes que feia servir i altres documents, tant fotografies com manscrits. L’obra que s’hi exposa anirà canviant amb el pas del temps.

Un grup de persones, seguint el recorregut de la mostra

Un grup de persones, seguint el recorregut de la mostra

L’AMA serà gestionat de manera conjunta per l’Ajuntament i la família, essent Mª Elena Morató, periodista i crítica d’art, la responsable de la seva dinamització.