.

Imatge de la conferència, duta a terme aquest migdia a la seu de la Cambra de Comerç de Reus. Foto: Twitter Cambra

El cicle Tribuna Cambra que organitza l’ens cameral de Reus ha combinat format híbrid (presencial i telemàtic) aquest migdia per posar damunt la taula la necessitat de les empreses d’invertir en la prevenció de delictes. La conferència, a càrrec del soci fundador de Zegrí+De Oliva Abogados, Emilio Zegrí, ha volgut transmetre als empresaris presents “que ha arribat el moment de fer aquesta despesa”. Segons explicava a Tots21 en declaracions prèvies a la conferència, “les empreses del segle XIX i de principis del segle XX deien: ‘No es pot pagar la Seguretat Social, no podrem competir amb els que no ho fan’. Al final la van pagar. Les empreses industrials a mitjans del segle XX van reaccionar davant els delictes ecològics afirmant: ‘No podem pagar una depuradora. Això no és rendible’. La van pagar. i Ara han de comprendre que cal elaborar compliance penals“. És el signe dels temps canviants i que viuen, també, sotmesos a  l’impacte d’una regulació en construcció permanent pel dinamisme de la digitalització.

En essència, aquest terme anglosaxó fa referència a un programa de compliment incorporat per moltes empreses per a detectar i prevenir possibles riscos legals relacionats amb la companyia i les seves activitats. “Estem en un món que, tot i semblar contradictori, s’ha de reindustrialitzar des del punt de vista local. Ho hem vist amb la pandèmia i les carències que teníem. I al mateix temps és un món en el qual el dret penal ha penetrat de manera molt important en els darrers 40 anys”. El missatge de Zegrí és que “les empreses han d’establir la cultura del control jurídic per mitjà de plans robustos que fan que siguin segures des del punt de vista penal. El que passa és que la normativa és tan ample i variada, que no és fàcil: Has de pensar en la seguretat laboral, la industrial, la protecció del medi ambient… I dotar-se d’un sistema que pugui fer front a tot plegat és vist com una altra despesa”.

Tanmateix Zegrí creu que aquesta implantació “des del punt de vista nacional o fins i tot europeu no seria un problema perquè totes les companyies tenen les mateixes regles perquè es basen en directives de la UE i, per tant, han de fer les mateixes despeses i inversions. Però des del punt de vista global és més complicat. És molt difícil competir amb indústries de Pakistan o de l’Índia que no tenen ni despesa ecològica ni laboral ni seguretat social. Aquest és el gran problema”, afegia.

L’acte ha estat conduït per l’advocada Virgínia Peña, coordinadora de la Comissió Jurídica de la Cambra.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */